Home

Nieuws 798 x bekeken 2 reacties

Veel kritiek Kamer op schrappen duurzaamheidsbudget

Den Haag – De fracties van VVD en PvdA krijgen veel kritiek van de Tweede Kamer over het schrappen van de duurzaamheidsmaatregelen. Dat blijkt tijdens het eerste deel van de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer.

Met name D66, Partij voor de Dieren en Groenlinks zijn bezorgd over het schrappen van de envelop van 155 miljoen euro voor duurzaamheidsmaatregelen, waaronder de subsidie voor zonnepanelen en de compensatie voor de afschaffing van de rode diesel. “Het bezuinigen op duurzame energie raakt niet alleen natuur en milieu, maar vooral ook werkgelegenheid (bouw) en inkomens (energierekening)”, zegt Eddy van Hijum van het CDA. Hij kondigt aan samen met andere fracties stappen te ondernemen.

Esther Ouwehand (PvdD) vraagt zich af waarom het hele budget voor verduurzaming is geschrapt, terwijl er ook een mogelijkheid was om de onderliggende maatregelen uit het Lente-akkoord te schrappen het budget voor andere duurzaamheidsmaatregelen in te zetten. Ouwehand zegt dat de kosten om de economie voor overschakeling naar een meer duurzame economie worden steeds hoger als deze omschakeling verder vooruit wordt geschoven. “Met dit voorstel is 2013 een verloren jaar voor duurzaamheid en natuur. Want ook hierop wordt fors bezuinigd”, zegt de politica.

Ronald Plasterk, die namens de PvdA de voorstellen van VVD en PvdA verdedigde, liet tijdens de financiële beschouwingen weten dat tijdens de onderhandelingen tussen de partijen niet lang gesproken is over het schrappen van de duurzaamheidsenvelop. “Dat stond niet in de verkiezingsprogramma’s van de VVD en de PvdA, dus hier waren we snel uit”, zegt de politicus.

Demissionair minister van financiën, Jan-Kees de Jager verdedigt de begroting voor 2013 donderdag.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Wat een idioot is die Plaskerk.
  Hij moet een regering vormen voor heel Nederland en alle burgers.
  De VVD wil dus iedereen op hocky, en de PvdA wil iedereen zich aansluit bij de FNV?
  Wat een fake partij is die PvdA nu al geworden als ie zo simpel redeneert als het staat niet in onze verkiezingsprogramma´s.
  Net zo idioot om een plan voor 4 jaar te maken, regeringsakoord, en dan elke maand van die 4 jaar tegen elkaar zeggen, afspraak is afspaak.
  Ook als de wereld in 2 jaar veranderd is is het nog de mantra, het staat in het regeringsakoord, dus moet het uitgevoerd worden, men moet leveren in de dwangbuis.

 • joannes

  Precies zoals verwacht voor de boeren: VVD wil naar de vrije markt en de PvdA heeft geen achterban bij de boeren. We zullen het CDA, hoe zwalkend ze ook waren, nog gaan missen! Een Beetje is altijd meer dan Niets!

Of registreer je om te kunnen reageren.