Home

Nieuws 5308 x bekeken 28 reacties

VVD’er Van Baalen: snoeien in landbouwsubsidies

Straatsburg – Met het einde van de formatie in zicht neemt de VVD steeds meer afstand van het kabinetsbeleid over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). In een gesprek met de NOS donderdagavond verklaarde de liberale euro-parlementariër Hans van Baalen dat er ‘aanzienlijk' kan worden gesneden in de landbouw.

Volgens Van Baalen geeft de Europese Unie te veel geld uit en moet er worden bezuinigd. “We moeten af van die subsidiestromen, daar moeten we gewoon van af”, zei hij. Als voorbeelden noemde hij behalve het GLB het cohesiefonds voor arme regio’s. Het demissionaire kabinet van VVD en CDA vindt daarentegen dat het budget voor het landbouwbeleid na 2013 nominaal gelijk moet blijven.
Eerder gaven Tweede Kamerleden van de VVD al aan dat het best wel wat minder kan met het landbouwbeleid en onlangs sloot minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zich daarbij aan. LTO heeft een gesprek met premier Mark Rutte aangevraagd om duidelijkheid te verkrijgen over de boodschap waarmee deze eind november naar de begrotingstop in Brussel afreist.

Laatste reacties

 • Jaap 109

  Oke alle subsidies eraf maar dan ook alle quota.
  Lijkt me eerlijk. Nu de prijzen hoog zijn is het een mooi moment om met de subsidies te stoppen!!! Jarenlang veel subsidie voor de olijfteelt wat is het gevolg:
  De teelt is niet meer rendabel en velen zullen er mee stoppen en of met subsidies weer een andere teelt op te pakken. Ja zo blijven we bezig natuurlijk

  Is een teelt niet rendabel stop er dan gewoon mee.

  Geld rondpompen heeft geen zin het houd alleen maar de ambtenaren van de straat.

  Stop liever vandaag nog dan morgen met de subsidies.
  Een gezonde markt dat is wat we nodig hebben.

 • kremer

  Klopt Jaap, maar wil je landbouw houden in Nederland dan kun je op de achterkant van een sigaren doos uitrekenen dat er een inkomsten ondersteuning moet blijven.

 • hoekstra811

  dan de huursubsidie kinderbijslag en subsidie op kunst en cultuur ook terug naar 0

 • schoenmakers1

  men is vergeten schijnbaar waar de zogenaamde subsidies vandaan komen, eerst de prijzen 40% omlaag, deze gedeeltelijk compenseren, en later deze compensatie weer willen afpakken, hoe zou men reageren als dit ook met het salaris van de kamerleden, ministers, koningshuis en alle andere die zeggen dat de subsidies lager moeten worden.

 • drientje

  Kremer en schoenmakers1, jullie zijn een stel verwende kinderen. Er zijn maar een paar sectoren die de hand ophouden bij de belastingbetaler, en de niet de gehele landbouw. Als je ondernemer bent, en dat wil maar wat graag de melk-akker- kalverhouder zijn, dan haal je inkomsten uit de markt. In ie zin heeft van Balen dus alle gelijk. Alleen als we in Europa gezinsbedrijven willen houden voor agrarische produktie, dan zal de overheid wel moeten sturen. Anders neemt de industrie de gehele agrarische produktie over.

 • zwbig

  Schoenmakers1, toen de prijzen 40 % omlaag gingen, ging de markt niet omlaag maar is het subsidiedeel uit de prijzen gehaald en omdat het een gezonde situatie is om voor een vrije markt te produceren kan de subsidie er best af, maar alleen als onze concurrenten dan ook niet via subsidie of soepelere regels bevoordeeld worden.

 • John*

  voor 50 euro per burger / jaar, is er de garantie voor voldoende voedsel van goede kwaliteit. De subsidies zijn er voor de burger niet voor de boer! Ik zie ze ook liever verdwijnen zodat we marktprijzen rekening kunnen gaan brengen. Maar als de subsidies eraf zijn dan ook geen export beperkingen als de oogsten tegenzitten. Dan moet de burger ook maar eens zijn knip leegschudden. de kans hierop met landbouwsubsidies is natuurlijk veel groter!

 • marina1904

  Laten we eerst maar eens bezuinigen op de wachtgelden van de heren politici want dat is toch ook gewoon bedrijfsrisico.

 • Mels

  Der af met die subsidies,Ik las over een teelt die niets opbrengt staken,Wie durft zijn rekenmachine te pakken en te strepen in zijn teelt of dieren.ER blijft geen graan,graszaad enz over,koeien melken wil ook niet zo op het moment.....

 • Elevage

  Jaap 109 heeft gelijk.
  Je bent boer van beroep, geen subsidieboer. Als je dat bent heet het ambtenaar ;-)

  Ik ken een boer die een aantal jaren terug subsidie kreeg om zijn hectares braak te laten liggen. Dat leverde zoveel op dat hij een nieuw huis heeft gebouwd en de rest van z'n gronden maar een beetje hobbymatig bewerkt heeft.
  Kijk dat zijn dus subsidies die gelijk afgeschaft moeten worden.

 • politiek

  Elevage , klopt wat u steld. Er zijn ambtenaren die meer als 150.000 euro per jaar ontvangen omdat ze gronden hebben. Het wordt hoog tijd inderdaad dat ze die subsidies gaan afschaffen zodat die ,,ambtenaren,, zich weer boer kunnen noemen.

 • arnoprins

  De subsidies gaan er vast niet af, want waar moet de nVWA dan nog mee dreigen als sanctie

 • politiek

  Arnoprins. Die ambtenarenboeren met wel meer als 150.000 euro subsidie per jaar kun je dan ook verbieden om voedsel te produceren als de NVWA overtredingen tegenkomt in het veld.

 • Koen Franken

  Inderdaad Drientje slechts enkele sectoren maken gebruik van het Brusselse subsidieruif maar het gebeurt maar al te vaak dat men over de landbouw in het algemeen praat over subsidieboeren en worden alle sectoren over 1 kam geschoren

 • Mels

  Hulde politiek,ik was eigenlijk naar dit idee op zoek om mijn tegen subsidie zijn verder te kunnen beargumenteren en dat lukt prima,heerlijke nieuwe ideeen opgedaan.

 • minasblunders1

  Zo denkt men bij EL&I ook. Daarom is men er ook zo'n voorstander van om de melkveehouderij te vergroten en te intensiveren. De gedachte is dat de subsidies er dan wel af kunnen, want we hebben dan immers bedrijven die 'concurerend zijn en op de toekomst voorbereid'. Het echte verhaal is dat deze bedrijven gretig gebruik maken van de onbelaste grondwaardestijging, die wordt gebruikt om fiscale aftrekposten te creëren. Dit gaat in sommige gevallen om tonnen per jaar! Aan het einde van de rit nog een riant pensioen van enkele miljoenen. En wie betaalt dit alles? Juist... de belastingbetaler. Wat een schijnheiligheid!

 • politiek

  Vandaag is er hopenlijk een nieuwe weg ingeslagen met minder schijnheiligheid. Gelukkig met een minister bij de VVD en een staatssecretaris van de PvdA die beiden verantwoordelijk zijn voor landbouw.

 • jan10

  Er word gelult over subsidie , het is een inkomens ondersteuning omdat we tegen wereldmarkt prijzen moeten opboksen. (lees dumpmarkt).
  Maar ik mag geen arbeid en energie van de wereldmarkt halen!
  Of Politiek,wil jij soms voor wereldmarktprijs je arbeid leveren? ,die is toch ook beschermt?
  En welke landbouw krijgt dat geld? , zijn dat de planten c,q. bloementelers ,boomkwekers,fruittelers,varkenshouders,pluimvee houders,bollentelers,aardappeltelers(friet en tafel),uientelers,groentekwekers??? noem ze maar op.
  Jammer dat je alles over 1kam scheert!! Onze grenzen zijn open ,die van jouw word beschermt!

 • politiek

  Juist de meest vermogende landbouwers en melkveehouders ontvangen subsidies tot soms over de 150.000 euro per jaar. Die bezitten ook de meeste landbouwgronden. Dit ten koste van anderen uit de maatschappij.

 • W Geverink

  Varkensslachterijen krijgen toch ook subsidie om bv pootjes en andere minderwaardige onderdelen te kunnen exporteren. Door deze subsidie werd de varkenshouderijsector in kameroen volledig uitgeroeid. Dat is dus een subsidie die de varkenshouder niet ziet maar er wel is omdat de slachterij door die subsidie meer kan uitbetalen.

 • jan10

  Ja politiek ,ook luchthavens, loonwerkers ,SBB,natuurmonumenten,gemeenten,etc,etc.
  En o ja ook een enkele akkerbouwer die pachter is krijgt dit.
  Ik denk dat je voor 1,5 ton wel 500-600 ha nodig hebt ,en die bedrijven kan je op 1 hand tellen.
  Verder zijn er denk ik meer ambtenaren die dit aan wachtgeld al krijgen.

 • Mels

  Jan10,ik ben bang dat als ze werkelijk gaan korten op de steun dat jij het niet meer red.simpel omdat je meent dat je het nodig hebt,reken zonder en wees mazzel als je het erbij krijgt.je zal meer uit je bedrijf halen als je zo rekent.

 • jan10

  Inderdaad ,zeker bij graanprijzen van een dub. en bieten van 35 euro de ton.
  Komt door o.a. de hoge grondprijs ,die enorm is door bemoeienis van overheden voor o.a. woningen,kantoren,natuur,BBL.Allemaal partijen die makkelijk aan geld komen,er staad namelijk geen enkele prestatie tegen over.Ook een Fortis met een gigantische gift uit de staatdskas hoefde geen Ha. te verkopen van de ca. 35000 ha die ze hebben .Dat vinden we allemaal heel normaal.

 • willepy

  te beginnen bij Van Baalen

 • John*

  na het afschaffen van de subsidies krijgen we weer echte marktprijzen. op lange termijn betekent dat kostprijs + marge.

 • agratax2

  Ik zou zeggen geen overheidsgeld meer voor landbouw, dan geen landbouw en milieu maatregelen uitvoeren voor de burgers als die voor landbouw niet nodig zijn en de productie niet verbeteren. Hoe kan de overheid haar eisen blijven stellen maar de ingestelde vergoeding in trekken.

 • Mels

  De overheid moet ook de eisen niet stellen,dat doet degene die het koopt.Wil die voor de laagste prijs maar niet duurzaam,prima u vraagt wij draaien ,wil ie bio prima dat kan u vraagt wij draaien wil ie het helemaal niet ook goed gaat het voor export naar wie het wel wil.Its so simple

 • info249

  Dat ontneemt de politiek ook het recht om via de NMA voedlesprijzen laag te houden. {goedkeuring NMA van de eenzijdige korting 2% AH}

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.