Home

Nieuws

Uien rooien Wieringermeer wordt penibel

Doetinchem - Het rooien van uien in de Wieringermeerpolder wordt een groot probleem, melden DLV Plant en uienzaadbedrijf De Groot en Slot. In de afgelopen twee weken is bijna niets gebeurd. Liefst tweederde van de uien ligt nog op het land en de grond is verzadigd.

Bovendien wordt voor de komende tien dagen regen voorspeld. Volgens DLV en De Groot en Slot moeten de uien na de regen ook nog zeker een week drogen. Dat zou betekenen dat het rooien pas medio november zou kunnen plaatsvinden.

"Uien in de schuur krijgen, wordt in de Wieringermeer heel moeilijk", zegt Jaap Jonker van het uienzaadbedrijf. "Lichtpuntje is dat in 2010 de laatste uien ook pas in november gerooid werden en toch hun weg nog via de markt vonden."

In de Haarlemmermeerpolder is de situatie beter, maar niettemin ook zorgelijk. "Hier ligt bijna 40 procent van de uien en ruim 30 procent van de aardappelen nog op het land. Dat is fors. De acceptatiegrenzen worden nu toch wel verlegd." Overigens bevindt een relatief beperkt deel van het Nederlandse uienareaal zich in Noord-Holland: pakweg 7 procent.

In Flevoland is het uienareaal aanmerkelijk groter, maar daar verloopt het rooien van uien en aardappelen ook minder problematisch. "In Flevoland hebben we afgelopen week een drogere periode gehad. Het gaat met het uur beter", zegt Philip Kroes van DLV Plant. "Her en der wordt al tarwe ingezaaid. Ik verwacht dat maandag alle aardappelen en uien van het land zijn."

In Zeeland zijn bijna alle uien van het land, maar verloopt het rooien van aardappelen erg moeizaam. In die provincie is de afgelopen week weer veel regen gevallen. Loonwerker Jan van de Velde uit Kerkwerve schat dat zeker 20 procent van de aardappelen nog op het land ligt. "Het is heel erg nat. Ik denk dat 5 tot 6 procent van al het aardappelareaal in Schouwen-Duiveland zelfs niet meer gerooid kán worden. En als ze gerooid zijn, wordt bewaren een moeilijk verhaal."

Problemen zijn er niet in het noorden en zuidoosten van Nederland. In Noord-Nederland ligt nog grofweg 15 procent van de zetmeelaardappelen op het land, terwijl in het zuidoosten 90 procent van alle aardappelen binnen is. In die regio verloopt het bietenrooien overigens voorspoedig. "De gemiddelde opbrengst is 70 tot 80 ton per hectare en de suikergehaltes liggen tussen de 16,9 en 17,2 procent", aldus DLV'er Geert-Jan van Roessel.

Of registreer je om te kunnen reageren.