Home

Nieuws 767 x bekeken

Romney steunt biobrandstoffen

Washington – De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney steunt de bijmengplicht voor biobrandstoffen. Dat schrijft de Republikein in zijn document met landbouwstandpunten.

Romney wil ook familiebedrijven ondersteunen door belastingen niet te verhogen, de druk van milieuregels te verminderen en vermogensbelasting voor gezinnen met een inkomen tot 200.000 dollar (155.000 euro) af te schaffen.

President Obama wil juist de belasting voor middelgrote bedrijven verhogen, aldus Romney, terwijl hij suggereert dat Obama gevoelig kan zijn voor het opschorten van de bijmengplicht.

Een aantal gouverneurs van Amerikaanse staten met een grote veehouderij drong eerder vergeefs aan bij Obama voor opschorting van de bijmengplicht, omdat deze de graanprijs en dus de voerprijs opdrijft nu de droogte de graanoogst heeft gedecimeerd.

Romney riep in een toespraak in Des Moines op tot het snel aannemen van nieuwe landbouwwetgeving voor de komende vijf jaar, een zogeheten Farm Bill. Hoewel landbouwcomités in de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden wetgeving hierover hebben aangenomen, is deze nog niet in stemming gebracht. De oude wetgeving is verlopen, waardoor een afgeslankte versie van de oude wetgeving voorlopig geldt. In de wetsvoorstellen wordt ondanks zware bezuinigingen prijssteun toegezegd als substituut voor productiesteun.

Romney spreekt zich niet uit over de voorstellen zelf, merkt het campagneteam van de Democratische Partij op. De Republikeinen in het congres willen vooral nog zwaardere bezuinigingen op boerensteun en vooral het programma voor voedselbonnen, onderdeel van het landbouwbudget.

Volgens de succesvolle zakenman en oud-gouverneur van Massachusetts, is Obama verre van geïnteresseerd in de landbouw en heeft Obama economisch herstel gefrustreerd. De Democratische Partij reageert door te wijzen op de recordinkomens van Amerikaanse boeren in de laatste jaren. Het Amerikaanse ministerie van landbouw becijferde eind september ook dat de exportwaarde van de sector dit jaar stijgt tot een record van 143,5 miljard dollar.

Romney haalt in zijn landbouwdocument een quote van Obama aan waarbij de president plattelanders beschrijft als mensen die zo teleurgesteld zijn in het verlies van bedrijvigheid, dat ze zich zwaar bewapenen en opgaan in religie of anti-immigratieretoriek.

Of registreer je om te kunnen reageren.