Home

Nieuws 5087 x bekeken

Rabobank hoeft frauduleuze overschrijving niet te vergoeden

Winterswijk - De Rabobank hoeft de gemeente Winterswijk niet te vergoeden voor de frauduleuze overschrijvingen, die de bank verwerkt heeft.

Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald in een procedure tussen de gemeente en de Rabobank De Liemers.

De gemeente is in de periode tussen 2004 en 2008 voor ongeveer 2,7 miljoen opgelicht door een eigen ambtenaar. De inmiddels ontslagen en veroordeelde ambtenaar liet de gemeente via slinkse wegen geld storten op zijn eigen bankrekeningen bij de Rabobank. Daarbij maakte hij gebruik van namen van binnen de gemeente bekende crediteuren, die hij in het gemeentelijk betalingssysteem koppelde aan zijn eigen bankrekeningen.

De gemeente verwijt de Rabobank, dat die onvoldoende heeft gecontroleerd of de bedoelde bedragen ook daadwerkelijk bestemd waren voor degene op wiens naam de bankrekeningen stonden.

Volgens de rechter gaat de zorgplicht niet zover dat banken rekening moeten houden met de belangen van iedere willekeurige derde (waaronder in dit geval de gemeente Winterswijk). Het was anders geweest als de gemeente zelf ook klant was van de Rabobank.

Volgens de rechter was het aan de gemeente zelf om haar uitgaven te controleren en bij eventuele fouten contact op te nemen met de eigen bank, in dit geval de Bank Nederlandse Gemeenten. Het valt volgens de rechter voor een bank niet te doen om zelfstandig, achteraf en uit eigen beweging onderzoek te doen naar de rechtmatigheid van ogenschijnlijk reguliere geautomatiseerde girale bijboekingen op rekening van haar cliënten.

Of registreer je om te kunnen reageren.