Home

Nieuws 856 x bekeken 5 reacties

Rabo: Coöperaties hebben sleutel bij verhoging voedselproductie

Tokio - Coöperaties kunnen een belangrijke rol spelen bij de vergroting van de voedselproductie in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Dat staat in een studie van de Rabobank die maandag bij de Rabobank Duisenberglezing bij de jaarvergadering van de IMF en de Wereldbank in Tokio is gepresenteerd.

Boeren in ontwikkelingslanden moeten hun krachten bundelen om kredieten te krijgen en om toegang te krijgen tot de belangrijke spelers in de voedselketen.

In de Rabobank-studie staat dat er een groot slapend potentieel is voor de voedselproductie in ontwikkelingslanden. In veel gebieden is de productiviteit van de boeren nog laag.

De Rabobank denkt niet dat de productie van voedsel in Europa en de Verenigde Staten nog aanmerkelijk kan worden vergroot. In deze gebieden lijkt de productiviteit van steeds meer gewassen het plafond te hebben bereikt, aldus de studie. Daarbij komt dat er steeds minder grond beschikbaar is voor de landbouw.

Volgens de bank zullen food- en agri-bedrijven in de komende tientallen jaren meer grondstoffen moeten inkopen bij kleine boeren. Dat zal ertoe leiden dat kleine boeren gestimuleerd worden economisch zelfredzaam te worden en de kleinschalige landbouw om te vormen tot een concurrerende sector die duurzaam voedsel produceert voor zowel de lokale als de internationale markten.

Laatste reacties

 • agratax2

  Eerst de lokale markt lijkt me. Dan hebben de 'rijke' landen geen voedsel meer nodig voor voedselhulp en dus is minder import nodig. Rabo wil de arme landen ook voor export laten produceren zodat de prijzen voor voedsel op de wereldmarkt niet zullen stijgen en de rijke handelaren nog rijker worden.

 • joannes

  Bij de Rabo zijn het ¨bankiers¨, als die over coöperatie praten moet je opletten!

 • B bob

  Agratax, de westerse landen hebben voldoende landbouwgrond om zelfvoorzienend te zijn maar het is voordeliger voor de verwerkers om in Egypte boontje te kopen en het rundvlees uit kenia is wel erg goedkoop.
  Er zal ook in de toekomst geen gebrek zijn aan voeding maar het zal vooral een logistiek probleem blijven. Hoe krijg je de mogelijke overproductie uit het ene land bij de hongerende in een ander land ( en willen we wel dat deze mensen overleven ? )

 • Mels

  B bob,lekker jezelf tegen spreken,rundvlees uit Kenia,volgens mij hebben ze daar om de hoek de grootste honger van de wereld,logistiek is het geen probleem,geld en vooral de wil ontbreekt bij die mensen,geef een hengel ipv vis,nu wachten ze op de volgende hulp container.

 • agratax2

  Meis. at er hong is in oost Afrika zal niemand je bestrijden, maar dat er bloemen en groentes jaarrond uit die landen komen op onze markt is ook niet tegen te spreken. Wat doet de vrije markt dus; 'Ons goedkoop eten bezorgen, zodat we onze eigen productie niet rendabel kunnen houden en als klap op de vuurpijl brengen we onze dure overschotten voor niets naar het honger lijdende Oost Afrika als retour vracht om de transport van onze >luxe producten< goedkoop te houden. Deze bloemen en groentes groeien op gronden waar ook eten voor de bevolking had kunnen groeien. Wij trekken op termijn aan het kortste eind, eigen productie stuk en China heeft Oost Afrika gekolonialiseerd. om eigen mensen van voedsel te voorzien.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.