Home

Nieuws 2 reacties

Raad van landbouwministers blijft bij ractopamine-ban

Luxemburg - De Europese Raad van landbouwministers blijft bij het standpunt om ractopamine niet toe te staan. De landbouwraad staat hiermee achter het standpunt van de Europese Commissie om geen varkens- en rundvlees toe te staan van dieren die behandeld zijn met de groeibevorderaar.

Vorige maand werd in het wereldwijd overleg over voedselveiligheid (Codex Alimentarius) met een kleine meerderheid besloten om een maximum residu-limiet in te stellen, waarmee het gebruik van de groeibevorderaar wordt toegestaan. Dit is tegen het zere been van de EU, omdat het gebruik van groeibevorderaars in Europa streng verboden is.

Ractopamine is in de EU sinds 1996 verboden. De Europese Commissie baseert haar standpunt op de wetenschappelijke onzekerheden over de gevolgen voor de volksgezondheid van het gebruik van ractopamine.

De landbouwministers vragen de Europese Commissie om in landen waar de groeibevorderaar wordt gebruikt  een systeem in te richten waarmee ze kunnen garanderen dat vlees ractopamine-vrij is geproduceerd voor de export naar de EU. Daarnaast adviseren de ministers de lidstaten om een goede onderzoeksmethode te ontwikkelen waarmee ractopamine in vlees getraceerd kan worden.

Europa wordt in zijn afwijzing van ractopamine gesteund door onder meer Rusland en China. De Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Argentinië en Uruguay zijn voorstanders van het gebruik ervan.

Laatste reacties

  • politiek

    Gewoon volhouden om het gebruik van ractopamine niet toe te staan als groeibevorderaar. Komende maanden zal nog voldoende duidelijk gaan worden wat er allemaal wel niet gebruikt wordt als groeibeorderaar. Sommige veehouders noemen het liever voerbespaarders maar we praten en bedoelen hetzelfde. Ik denk b.v. aan antibiotica.s en (pro)hormonen. Tevens zal er ook veel aandacht gegeven moeten gaan worden dat er ook echt gecontroleerd gaat worden op die stoffen die zeer creatief ingezet worden als goeibevorderaar. Het is een wereldje waar honderden miljoenen euro.s in omgaat maar helaas de ( humane) slachtoffers liggen vaak in het ziekenhuis of zijn inmiddels begraven.

  • B bob

    Politiek For President !

Of registreer je om te kunnen reageren.