Home

Nieuws 5 reacties

PvdA: minder landbouwsubsidies topprioriteit

Den Haag - De PvdA wil dat het kabinet 'topprioriteit' maakt van de vermindering van de landbouwsubsidies bij de onderhandelingen over de Europese begroting van 2014-2020. Dat zei PvdA-Kamerlid Michiel Servaes woensdag in een overleg met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Er moet volgens Servaes 'een fundamentele modernisering' van de meerjarenbegroting van de EU plaatsvinden. Hij wil dat geld van het landbouwfonds naar innovatie en onderzoek gaat om de economie weer tot groei te brengen.

Rosenthal beloofde de PvdA zich hiervoor in te zullen zetten bij de onderhandelingen over de begroting. Hij verklaarde ook dat er op dit vlak 'geen overspannen verwachtingen' moeten zijn omdat landen uit Zuid- en Midden-Europa zich verzetten tegen vermindering van de landbouwsubsidies.

Dit antwoord zinde Servaes niet helemaal. Hij zei niet overtuigd te zijn van de 'bevlogenheid van moderniseringsdrang' van de minister. Die herhaalde dat vermindering van de landbouwsubsidies voor hem op tafel ligt en dat het regeringsbeleid altijd is geweest om in te zetten op meer geld voor groei en innovatie. Maar ook dat de prioriteit voor het kabinet ligt bij het verminderen van de nieuwe meerjarenbegroting met 100 miljard euro.

Laatste reacties

 • John*

  landbouw subsidies zijn de basis van economische groei, zolang iedere burger een goedkoop voedselpakket heeft kan deze meer uitgeven aan luxe zoals vakanties en dure electronica en natuurlijk een dikke hypotheek. Na afshaffing van de landbouw subsidies verdwijnt de garantie op voldoende goedkoop voedsel en zal de burger de echte marktwaarde moeten gaan betalen. deze ligt hoger dan de gesubsidieerde teelt. Als boer ben ik hardstikke blij met afschaffen van de subsidies. Maar een partij die zich zo opstelt voor de hardwerkende arbeider moet toch beter weten! 100 subsidisie voor voldoende voedsel per burger is niets vergeleken met de 2000 euro subsidie op gezondheidszorg...

 • bertes

  als je het krijgt. ga je toch niet zeggen. ik wil het niet. domme hollanders.

 • kok999

  Het oorspronkelijke plan Lely eventueel met Waddenzee uitbreiding zal het Nederlandse landbouwareaal enorm doen toenemen en concurrentie laten onstaan op producten zoals melk, aardappelen kaas en vlees waar 'bergboeren' niet meer tegen kunnen produceren. Dit scenario treedt in werking als er geen subsidies op landbouw meer zijn. Dat zie ik in Europa toch zo snel niet gebeuren. Een EU zonder landbouwsubsidies heeft buiten Nederland een enorme impact op het landschap (ontvolking). Volgens mij past hier alleen bescheidenheid.

 • drientje

  Adel, de Nederlandse belastingbetaler betaalt nog steeds meer dan die paar melkveehouder ervoor terug krijgen. Ik weet niet wie dan die domme hollander is.

 • joannes

  Subsidies is uit de tijd dat nog veel afhankelijk was van het weer en arbeid. Nu zijn we al op een niveau dat innovatie en techniek, op locaal niveau, direct naar overproductie kunnen leiden, en daarmee prijs druk. Misschien kan het ¨voldoende¨ productieniveau wel zonder subsidie in stand gehouden worden? Maar wat zorgelijk is zijn de kleinere onrendable bedrijven die nog een groot deel van de agrarische bedrijven uitmaken. Zonder subsidie zullen die verarmen en moeten stoppen. Wat gaan die mensen en gezinnen doen? De subsidie heeft vooral ook een sociale kant tegenwoordig!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.