Home

Nieuws 2 reacties

Productie van schaliegas leidt tot gezondheidsproblemen

Washington - De extractie van schaliegas, gepresenteerd als schoner alternatief voor olie, leidt tot gezondheidsproblemen bij omwonenden. Dat blijkt uit onderzoek onder dorpelingen in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Bijna 70 procent van de mensen meldt een toename van keelklachten, en bijna 80 procent meldt een toename van problemen met neus- en keelholten sinds het begin van de schaliegaswinning.

"De olie- en gasindustrie heeft gezondheidsklachten te lang afgedaan als 'onwaar' of 'anekdotisch', maar met dit onderzoek kunnen ze de bevolking niet geloofwaardig meer negeren", zegt Nadia Steinzor, eerste auteur van het onderzoek. Steinzor schreef het voor Earthworks' Oil & Gas Accountability Project, een ngo. Er zijn in totaal 108 bewoners ondervraagd in veertien plattelandsgemeentes die te maken hebben met schaliegasextractie. Het onderzoek vergelijkt ook de waterkwaliteit van twee gemeentes met standaardwaarden. In de onderzochte gemeentes vond men een hogere concentratie ethylbenzeen en xyleen, vluchtige stoffen die in aardolie voorkomen.


In totaal worden 24 gezondheidsklachten gemeld die vaker voorkomen naarmate de respondenten dichter bij de fabriek wonen. Van de mensen die 450-1200 meter van de fabriek wonen, meldt 27 procent keelirritatie, van de mensen die op 150-450 meter afstand wonen, 63 procent, en op minder dan 150 meter is dat 74 procent. De meest voorkomende klacht is de toename van vermoeidheid, bij 62 procent van de mensen. Ook ademhalingsproblemen en neerslachtigheid komen veel voor.

Schaliegas is een gas dat in schalie opgeslagen zit, een gesteente, maar om het gas eruit te krijgen moet het gesteente ondergronds eerst gescheurd worden, het zogenaamde "frakken". De techniek is nieuw, maar voorstanders wijzen erop dat er minder broeikasgassen vrijkomen dan bij conventionele olie en gas. In de VS vormt het al 20 procent van de gasproductie. Zorgen over de gezondheid en de vervuiling van het grondwater zijn tot nog toe gebagatelliseerd door de industrie. Als de zorgen blijken te kloppen, is dat vooral slecht nieuws voor China, dat naar verwachting de grootste voorraden schaliegas heeft - maar vooral in stedelijke gebieden. China is nog niet begonnen met extractie.

Laatste reacties

 • Niekgo

  Ik heb 40 jaar in het Rijnmondgebied gewoond en heb nog steeds last van geïrriteerde luchtwegen. Ik ben daar weggegaan vanwege continu optreden van astmatische aanvallen.

  Nu woon ik in het oosten van het land en hebben we te maken met bruinkoolstof en fijnstof dat met oosten wind vanuit Duitsland ons land binnentrekt.
  Wéér irritatie van de luchtwegen.

  Problemen met schaliegas zijn geen uitzondering.
  Overal ter wereld komen gezondheidsproblemen voor die te maken hebben met het winnen van fossiele brandstoffen.

  Overigens, al eens gelezen wat de productie van onderdelen voor windmolens voor milieuschade aanricht?

  Lees dan even 'De dodelijke keerzijde van windenergie':

  op

  http://fibronot.nl/nieuwsartikel277-356/

  en kom dan niet aan met enkele tientallen mensen met gezondheidsproblemen in de VS in een anti schaliegas verhaal.

 • agratax2

  Niekgo. Interessant artikel het geeft nog eens duidelijk aan hoe hypocriet we in Europa zijn. Misbruik maken van de >goedkoopte< van de Chinezen omdat ze niets geven om mensen en alleen maar denken aan geld. Het lijken wel Nederlanders eerst e handel en daarna de werkende medemens.

Of registreer je om te kunnen reageren.