Home

Nieuws 7 reactieslaatste update:31 okt 2012

Ontpoldering Hedwigepolder valt goed in België

Den Haag - Het besluit van VVD en PvdA om de Hedwigepolder in Oost-Zeeuws-Vlaanderen onder water te zetten is zoals verwacht in België goed ontvangen, maar in Zeeland houdt het verzet aan. De volledige ontpoldering is een van de besluiten in het maandag gepresenteerde regeerakkoord. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gaat gebeuren. Het akkoord meldt dat de ontpoldering ''zo spoedig mogelijk'' ter hand wordt genomen.

De Vlaamse premier Kris Peeters noemde het goed nieuws, maar wilde tegelijk wel weten wat de afspraak precies behelst. De minister-president had Nederland begin oktober een ultimatum gesteld van 6 weken om het gebied te ontpolderen. De Europese Commissie wilde nog niet reageren. Ook de Antwerpse haven heeft instemmend gereageerd op het plan. De haven noemt de ontpoldering een belangrijke bouwsteen voor het toekomstig beheer van het Westerscheldegebied.

De eigenaar van de Hedwigepolder blijft zich verzetten tegen het onder water zetten van de polder. Dat liet zijn juridisch adviseur weten namens grootgrondbezitter Gery de Cloedt. Concrete stappen wilde hij nog niet kwijt. ''Dit krijgt ook een planologisch vervolg, met inspraakmogelijkheden. Die gaan we benutten'', zei de adviseur. De Cloedt stapte in 2009 al naar de rechter om het toenmalige kabinetsbesluit om de polder onder water te zette, aan te vechten. ''Die civiele procedure is toen in de ijskast gezet. Het zou best kunnen dat we die voortzetten.''

Ook het actiecomité Red onze Polders legt zich er niet zomaar bij neer. ''We gaan kijken wat we hiertegen kunnen doen'', liet woordvoerster Magda de Feijter van het comité weten. Een mogelijke rechtszaak sluit ze niet uit.

Volgens Karla Peijs, commissaris van de Koningin van Zeeland, was het besluit te verwachten. ''Het vorige kabinet zat natuurlijk in de problemen na het mislukken van het tweede alternatief van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw).''

Het kabinet-Balkenende II had in 2005 aan Vlaanderen beloofd dat de natuur werd gecompenseerd voor de schade die was ontstaan door het verdiepen van de vaargeul naar Antwerpen. De commissie-Nijpels adviseerde ontpoldering van de ruim 300 hectare grote Hedwigepolder die in 1907 werd ingepolderd, maar in 2009 besloot het vernieuwde kabinet-Balkenende IV de polder niet onder water te zetten, tot woede van de Belgen. Ook het eerste kabinet van Rutte wilde niet dat het gebied onder water kwam en zocht naar alternatieven.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  kan mij iemand uitleggen wat het belang van de ontpoldering voor belgie is?
  het lijkt er op dat men jaloers is dat er in nederland goede landbouw bedreven wordt

 • trekker123

  Het belang is o.a. dat bij zware storm de haven van Antwerpen niet onder water loopt na verdieping van de vaargeul. Voor de vogeltjes maakt het allemaal niet uit. Al zou heel Nederland vierkant 40 meter de grond in zakken dan maakt dat ook niks uit. Wordt alleen de Noordzee een beetje groter. Valt op de landkaart niet eens op. Dat is het betrekkelijke van natuur en natuurcompensatie. Zolang ecologen en aanverwanten het nog hebben over zaken als het streefbeeld dan weten we in ieder geval zeker dat het niet gaat om natuur maar om door mensen gemaakt landschap dat er uit moet zien zoals we ons dat op grond van allerlei studies en droombeelden voorstellen.

 • Willem1962

  Dat de haven van Antwerpen niet onder water loopt is nog niet eens helemaal zeker. De grote onzin om een polder onder water te zetten als compensatie voor uitdiepen van een waterweg zodat een haven enig bestaansrecht kan krijgen is van de zotte.
  Als Antwerpen als haven bestaansrecht wil hebben moeten ze eens rond kijken hoe ze zelf een kanaal kunnen graven naar de zee. Zonder moeilijk te moeten doen om via Nederland hun haven te bereiken. Nederlandse schepen varen toch ook niet door Duitsland vanaf de Noordzee om Rotterdam te bereiken?

 • joannes

  Nederlanders zijn handelaren en zullen er zeker wat voor terug gehad hebben maar zeer waarschijnlijk buiten de landbouw. Landbouw is er voldoende zal de redenering geweest zijn, en voor goede buren moet je wat doen, zeker als je er wat voor terug krijgt.

 • minasblunders1

  Ooit heeft iemand hier op de forums gezegd dat de Belgen de Hedwigepolder nodig hadden als koelwater voor kerncentrales. Zou best eens zo kunnen zijn. Ik kan me inderdaad ook niet voorstellen dat een buurland zich anders zo druk maakt om een paar beestjes. Die zgn. natuur wordt zoals gewoonlijk weer eens gebruikt om andere doelen te verwezenlijken.

 • joannes

  Zo zie je maar het echte verhaal wordt binnenskamers gehouden en die paar betrokken boeren ......... Daar regelen we iets voor zullen ze gedacht hebben. Ze krijgen er geen straatprotesten in Den Haag door en dat blijkt het criterium!

 • Mels

  trekker123 zet jou reactie eens groot in de telegraaf.Goeiedag,die is goed scherp.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.