Home

Nieuws

Omvang nieuw schimmelziekte in mais nog onbekend.

Lelystad – De nieuwe schimmelaantasting met de naam maiskopbrand (head smut) blijkt achteraf vorig jaar ook al in het perceel aanwezig te zijn geweest waar nu de ziekte officieel is vastgesteld. Omdat de ziekte vorig jaar al speelde is er dus kans geweest op verspreiding.

Jos Groten, onderzoeker bij Praktijkonderzoek & Omgeving (PPO) in Lelystad roept telers uit het gebied, maar ook elders in Nederland, uit te zien naar deze nieuwe aantasting. Mochten telers de ziektewaarnemen dan wordt gevraagd daar direct melding van te maken

 

Over de giftigheid is nu nog weinig bekend. Op dit moment wordt daar onderzoek naar gedaan. PPO hoopt daar volgende week meer over te kunnen zeggen. Omdat de schimmel sterk gerelateerd is aan de veroorzaker van builenbrand is de verwachting dat ook de nieuwe schimmel geen directe giftigheid heeft en waarschijnlijk ook geen mycotoxinen vormt. Advies is om mais met meer dan 10 procent aantasting niet vers te voeren. Zwaar aangetaste mais is ook minder smakelijk zo blijkt uit ervaring in de praktijk. Jongvee laat de zwarte mais liggen.

 

Wie nu head-smut constateert wordt geadviseerd om zo laat mogelijk te oogsten. De meeste schimmelbollen vallen dan op de grond en er komt dus minder in de kuil. Bij zware aantasting(meer dan 10 procent) apart inkuilen en machines na de oogst met lucht schoonblazen.

 

Wat het betekent voor de maisteelt van volgend jaar is afhankelijk van het beschikbaar zijn van resistente rassen, anders de komende drie jaar gras telen. Over verdere teeltmaatregelen volgt later meer informatie.

In het buitenland zijn er resistente rassen beschikbaar. Of de rassen die in Nederland op de Aanbevelende Rassenlijst staan resistent zijn tegen de schimmel is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.