Home

Nieuws

Noorwegen zet verhoging importtarieven door

Genève – Noorwegen zet de eerder aangekondigde verhoging van importtarieven op vlees en zuivelproducten door, ondanks felle protesten uit de EU. De aankondiging volgt op een kritisch onderzoek van wereldhandelsorganisatie WTO naar de handelspraktijken van Noorwegen. In het rapport merken de onderzoekers op dat Noorwegen de grenzen op alle terreinen behalve de landbouw behoorlijk heeft geopend.

 

De invoerheffingen zijn stevig. Noorwegen voert bijvoorbeeld een invoerheffing van 344 procent in op steak en kipfilet. Eerder gold een vast bedrag per kilo. De EU-ambassadeur Janos Herman waarschuwt in de Noorse krant Aftenposten dat de stappen tot een reactie vanuit Brussel nopen, al wilde of kon hij niet zeggen over wat voor arsenaal mogelijke vergeldingsacties Brussel beschikt.

De Noorse landbouwminister Trygve Slagsvold Vedum verdedigde in een verklaring het protectionisme. “Voedselproductie is voor mij net zo belangrijk als het klimaatvraagstuk. De voorgestelde wijziging van importbelastingen is essentieel voor de Noorse voedselproductie.” Het land stelt volgens de politicus wel een importquotum in van 500 ton voor de invoer van steak en filet vanuit ontwikkelingslanden, tegen gereduceerd tarief.

De Noorse boerenorganisatie Norges Bondelag reageert verheugd en stelt dat zonder de maatregelen veel boeren het niet zullen redden. Naast de EU hebben volgens persbureau Agra Europe ook Australië, Brazilië en de VS bij de WTO hun zorgen geuit over Noors protectionisme. De WTO waarschuwt Noorwegen dan ook dat op termijn, wanneer een multilaterale handelsdeal wordt gesloten, het beleid onhoudbaar is. Een dergelijke deal lijkt overigens verder weg dan ooit: de onderhandelingen liggen na meer dan 10 jaar geen resultaat stil.

Vanwege de hoge productiekosten is de landbouw gaandeweg een steeds kleiner deel van de Noorse economie gaan uitmaken. In 1977 werd 3 procent van het bruto binnenlands product door de landbouw opgebracht. Nu ligt het percentage op 0,3 procent. Om de overgebleven boeren te ondersteunen is het aandeel van subsidies in het netto-inkomen van boeren opgelopen van 13 procent in 1969 naar 43 procent in 1989 en tenslotte 75 tot 80 procent nu. Noorwegen is hierdoor wel zelfvoorzienend met zuivel, kippenvlees, melk, eieren en boter.

Of registreer je om te kunnen reageren.