Home

Nieuws 1475 x bekeken 23 reactieslaatste update:23 okt 2012

Nog onduidelijkheid over extra opleiding rituele slachters

Den Haag - De extra opleiding voor slachters die zonder verdoving ritueel gaan slachten volgens een hiervoor opgesteld convenant, is nog niet geregeld. Dat laat Louis Westgeest van de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven (VSV) weten. Hij zegt dat slachters graag aan de eisen willen voldoen en dat de NVWA alles goed en strikt controleert, maar op dit moment is nog niet bekend waar de slachters hun opleiding kunnen volgen.

Hij zegt dat slachters graag aan de eisen willen voldoen en dat de NVWA alles goed en strikt controleert, maar op dit moment is nog niet bekend waar de slachters hun opleiding kunnen volgen. Het ministerie van landbouw reageert dat voor de extra opleiding overleg is tussen de geloofsorganisaties en de slagersopleiding.

Het convenant onverdoofd rituele slacht, dat tussen de overheid, religieuze organisaties en slachterijen is gesloten, wordt na de conceptversie nog aangepast door staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. Vertegenwoordigers van Joodse en Islamitische organisaties waren bij de huidige tekst bang dat de controleur van de NVWA te veel invloed zou krijgen in het slachtproces. De tekst wordt nu zodanig aangepast dat deze vrees wordt weggenomen. "Controleurs van de NVWA controleren of alles volgens de regels gebeurt. Ze gaan niet vertellen hoe de slachter zijn werk moet doen", geeft Westgeest aan.

Het de Algemene Maatregel van Bestuur die is opgesteld naar aanleiding van het convenant, moet nog door de ministerraad, de Eerste en Tweede Kamer en de Raad van State worden behandeld. De verwachting is dat deze in het voorjaar 2013 van kracht wordt.

Aanleiding voor het convenant is het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren, waarin onverdoofde slacht verboden wordt. Hiervoor was in de Eerste Kamer geen meerderheid.

Laatste reacties

 • bnieuwen

  De Nederlandse regering toont zich voor de zoveelste keer als grootste leugenaar ooit. We hebben in Nederland een scheiding van kerk/ religie en staat. Daarom kan het nooit zo zijn dat ritueel slachten op welke wijze en al helemaal niet op religiebasis wordt toegestaan. Onverdoofd slachten is keiharde dierenmishandeling. En dierenmishandeling is bij de wet verboden. De overheid probeert nu met allerlei andere leugens en dubieuze afspraken met betrokkenen uit puur electoraal eigenbelang het ritueel slachten bij de bevolking letterlijk door de strot te duwen. Stel je voor: een controleur die gezegd wordt door de gecontroleerde wat hij moet doen. We hebben een regering/ parlement van kneuzen. Niet eentje uitgesloten. Mijn geloof zegt dat ik parkeervoorschriften mag negeren. Helaas ben ik noch Joods noch Moslim en dan ben je de klos.

 • B bob

  Correct. Niets aan toe te voegen Bnieuwen ! Er zullen nog wel meer wetten volgens de Sharia ( voor Europa ) ingevoerd worden in de nabije toekomst. Zo zal eerwraak en vrouwen stenigen snel gemeengoed worden.

 • Bison

  Stenen gooien zal dan ook wel als nieuwe 'sport' opgenomen worden in de olympics en gebruik van een levend doelwit word een vereiste.

 • politiek

  Het wordt eens hoog tijd dat belangenbehartigers van de boeren een woordje gaan spreken of het onverdoofd ritueel slachten van hun dieren is toegestaan ! in Nederland. Hun eigen dieren dus die terecht steeds meer verplicht op welzijnsvriendelijke en milieuvriendelijk manier gehouden worden in Nederland. Tijdens die perioden worden dieren ook vaak verdoofd om dierenleed te voorkomen. Deze mogen zodadelijk dus onverdoofd geslacht worden in ontwikkeld Nederland ! Als de (Z)LTO en de vakgroepen varkens , melkvee en pluimvee dit goed vinden verbaast mij. Dat er wat gezongen gaat worden tijdens de slacht akkoord. Als de dieren onverdoofd geslacht worden NEE. Waar ligt immers anders de grens , bij 30 seconden pijn lijden , bij 60 seconden pijn lijden of minuten lang pijn lijden als men aan het zingen/slachten is, en hoe controleer je dat ? die tijd van pijn lijden bij het dier. Het onnodig pijn lijden dus. In ontwikkeld Nederland zijn er immers zeer veel kundige mogelijkheden om een dier op een ontwikkelde mogelijkheid zonder pijn te slachten. We zijn nu toch zeker niet de weg terug ingeslagen naar onontwikkeld Nederland ? .Ik meende dat de heer Bleker ,CDA ,van een ontwikkelde Christelijke politieke Democratishe Partij was. Hebben ze bij het CDA ook al afstand genomen van eigen doelen of hebben ze het ook weer juist opgenomen in eigen religieuze achterban ? dit onverdoofd slachten !

 • Tomtom1912

  Nederland moet zich schaamen,wand,dit is gewoon dieren leed wand zo beest lijd veel pijn en veel stres en de boeren die hun vee naar zo bruuten slachterij breng dat zijn geen boeren,meer maar een stel honden ik walg er gewoon van zulken mensen

 • jampie

  Diep triest dat dit zo maar doorgaat en dit is het begin nog maar. Typisch nederlandje om dit nog steeds toe te staan en te zwichtten voor religie. Probeer dit maar eens om als christen in bv saoedi arabie , 100 % kans dat ze je opruimen

 • awknop

  Wellicht helpt het dat het CDA niet in de komende regering zit. Ik vind dat ritueel slachten in Nederland verboden moet worden en dat mensen die het nodig vinden dat hun vlees op deze barbaarse wijzen geproduceerd moet worden, hun vlees maar moeten importeren. Het meest verbijsterende vind ik dat we in Nederland onverdoofd slachten voor de export.

 • Bison

  awknop het meest verbijsterende is dat holland die rituele misdadigers en hun rituele diermarteling binnen de grenzen heeft toegestaan in the first place!.

  What were they thinking?

 • Mozes

  Bison, er worden alleen schapen en gewone runderen ritueel geslacht. Geen bizons, dus niets om je druk over te maken.

 • Lie

  Mozes bison worden ook ritueel geslacht maar dan wel na verdoving, net zoals gebeurt met runderen en schapen, maar dat gebeurt natuurlijk niet in NL. Gek dat het wel toegestaan is om in andere landen eerst te verdoven en dan de halssnede aan te brengen...

 • Bison

  Lie je weet dus niks van Bison af as je denkt dat die gewoon rustig blijven staan als er een met een mes aan komt lopen.Het zijn geen dociele koeien of geiten.Een bison heeft buiten neutraal maar een versnelling en dat is 'full bore forwards',een achteruit hebben ze niet.LOL
  Ben jij wel eens bij een tijger de kooi ingestapt en geprobeert om hem te aaien?

 • Lie

  Goed lezen bison, na verdoving, ze schieten eerst en daarna wordt de halal(keelsnede) gemaakt, denk dat ik meer bisons van dichtbij zie dan je denkt...

 • Bison

  Lie zover ik weet is er in Europa alleen in Belgie een klein bison bedrijf en ik geloof dat hij het vlees uit huis verkoopt,en er zijn er verleden jaar een handvol bison ge-exporteerd naar Rusland.Zo als jij levende bisons van dichtbij ziet dan woon je vlak bij die Belg of je gaat naar de Zoo.
  En anders woon je aan deze kant van de pond.

  (((Na verdoving,ze schieten eerst en daarna word de keel afgesneden.)))
  Het tussen haakjes staande is dus gewoon slachten als het al jaren word gedaan in reguliere slachterijen.
  Trouwens om een bison bull neer te leggen heb je minstens een 30-30 nodig want een pennetje in de kop krijgt men geen kans voor en werkt waarschijnlijk ook als een rubber bal...op tijd bukken dus.LOL

 • Lie

  Tja bison er wonen inderdaad meer NLers in Noord Amerika. Op de pakjes bison gaat een halal sticker, de keelsnede maakt het verschil, normaal wordt er gestoken(na verdoving). In Noord Amerika wordt er ritueel geslacht(dus gecertificeerd door een van de halal groepen(er bestaat er meer dan 1)) na stunning. Dit vlees wordt ook geexporteerd en wereldwijd geaccepteerd. Daarom begrijp ik in Nl de problemen voor met name halal certificering niet. Koosjer is een ander verhaal.

 • ArNy

  Jammer dat er nu zo op elkaar wordt gereageerd, daar wordt de discussie niet duidelijker van. Verder is naar mijn mening het meest van wat hierboven geschreven gestoeld op onderbuikgevoelens en aannames en dat is niet reeël in deze discussie. Ik ben geheel onafhankelijk want ik beleid zowel het Jodendom als ook de Islam niet! Wat ik daarom zo jammer vind is dat niemand van de mensen die reageren zich eens verdiepen in die rituele slacht. De regels van het voor beide geloven geldende slachtritueel zijn een paar duizend jaar geleden al geschreven met als doel het dier zo snel mogelijk en vooral ook zoveel mogelijk pijnloos te laten verbloeden. Als het er op aan komt is de rituele slacht 'humaner' dan de door velen gewenste moderne slacht waarbij het dier eerst verdoofd/bedwelmd wordt. De halssnede moet in één vloeiende beweging gedaan worden, hierbij worden zowel de slagader als de luchtpijp doorgesneden. Dit doet de bloeddruk zo snel dalen dat het dier binnen een paar seconden zijn bewustzijn verliest. Dit zou de afdeling Marketing van zowel het Jodendom als ook de Islam toch beter moeten gebruiken in hun strijd voor de rituele slacht.

 • jampie

  ArNy heeft de moordpartijen nog nooit van dichtbij gezien schijnbaar

 • B bob

  Hij is een objectief gristen Jampie. Die weten dat een dier geen ziel heeft en daarom ook geen lichamelijke/geestelijke pijn kan ervaren. Dat maakt dat deze mensen gewoon rustig in de kerk kunnen zitten na een week vol dierfoltering . De Here is met hun .

 • joannes

  Waar hebben al die reageerders hun kennis van? Hebben ze weleens geslacht? Een dier gedood om op te eten? Of...... zijn ze met hun fantasie aan het spelen? Ervaring is iets wat je, denk ik, moet hebben voordat je gaat veroordelen. Je fantasie kan je behoorlijk misleiden! En met je fantasie kan je pakkende verhalen schrijven maar ze gaan voorbij aan wat er werkelijk gebeurd. Het dier moet dood, en wanneer je dat op een respectvolle manier snel doet heb je dat gewetensvol gedaan. De rituele slacht is snel en effectief, misschien nog wel effectiever dan de verdoofde slacht.

 • Bison

  Voor de uitvinding van geweer en pistool werd waarschijnlijk elk domestic dier in Europa voor de slacht de keel doorgesneden en uitgebloed.
  Een welgeplaatste kogel in het voorhoofd verdooft en doodt in een klap,DAT en meelij met het dier zal wel de reden geweest zijn om van dat gore strotsnijden in de westerse wereld af te zien.
  Een onschuldig dier doden is nou eenmaal een rotte business en de humaner het gebeurt de beter het is is.

  Dat rituele keelsnijden doet mij denken aan phsichopaten die een ziek verlangen hebben zijn slachtoffer te kwellen en in de ogen te kijken als het langzaam sterft.
  Degene die het rituele slachten nog zo doen zijn obsessive religieuze mensen like Muslims en Joden who are stuck in the past.


  Johannes tot voor kort heb ik vele malen zelf geslacht en ik gebruik een zwaar caliber geweer om een koe of bison te doden.(mag hier ook niet meer dankzij de gekke koeien ziekte,..De mens dacht bijdehand te wezen om van herkouwers vleeseters te maken.(been en blood meel))
  Meestal deed ik dat zo in het land terwijl ze graasden,het beest had het amper in de gaten en hoorde geeneens de klap meer.Humaner kan het niet.

 • Lie

  Ik spreek wel uit ervaring wat het slachtproces betreft.
  Heb het rituele slachten zelf gezien in Nederland, de lammeren werden onverdoofd de keel door gesneden, na ongeveer 60 seconden waren ze dood, ik vond het vreselijk om een lam te zien hangen dat je aankijkt en dat probeert te mekkeren maar dat niet kan omdat z'n luchtpijp is doorgesneden en 60 seconden is dan heel lang.
  Tegenwoordig zit ik in Noord Amerika en weet dat de halal richtlijnen verdoving/stunning wel toestaan zolang het hart nog maar pompt na die verdoving, beef en bison wordt hier dus eerst verdoofd met een schietmasker(beef) of geweer(bison) en daarna wordt de rituele keelsnede gemaakt.
  Ik heb het voorgesteld aan de persoon die de rituele keelsnede maakt om bij de bison in de knockbox te gaan maar daar bedankte hij voor...

 • Mozes

  Bison, voor het schietmasker er was werden koeien gedood door ze met een speciale moker voor de kop te slaan. Deze moker had een lange punt die dwars door de schedel ging. Het effect was hetzelfde als van de tegenwoordige schietpen. Je hoort nu nog oude mensen zeggen 'dat een koe voor de kop geslagen wordt' als hij geslacht wordt.

 • Bison

  De moker was mij niet bekend mozes. bedankt voor de inlighting.

  Lie als dat zo gebeurt als jij zegt dan zijn ze hier meer diervriendelijk dan in Europa.

 • W Geverink

  Ik denk ook dat ie een groot en moedig krijger is als ie met zijn mesje bij de bison in de nockbox durft. Volgens mij zijn de regels van de rituele slacht in het verre verleden zo opgesteld zodat mensen niet gaan eten van dooie dieren die ze toevallig vinden omdat die mischien wel aan antrax ed de pijp uit kunnen zijn gegaan. Een van de eerste voedselveiligheids programma's kan je zeggen.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.