Home

Nieuws 1375 x bekeken 4 reacties

Nieuwe banen binnen landbouw door schaalvergroting

Wageningen - De schaalvergroting van landbouwbedrijven in Nederland levert jaarlijks 6 procent meer banen op. Dit concludeert econoom Liesbeth Dries van Wageningen UR.

Hoewel het totaal aantal banen ieder jaar met 2 procent afneemt, blijven er toch nog nieuwe banen bijkomen in de periode van 1990 tot 2005. Jaarlijks verdwijnt 8 procent van de banen binnen de landbouwsector, terwijl er 6 procent meer banen bijkomen.

Schaalvergroting veroorzaakt de verschillen. Door schaalvergroting zijn er steeds minder boerenbedrijven. Maar op de grote bedrijven die overblijven is juist personeel nodig. “De negatieve gevolgen van liberalisering van de landbouw zijn altijd breed uitgemeten, maar na hervormingen steeg de toename van nieuwe banen in de landbouw relatief meer dan de afname van bestaande banen. Er kwam meer betaalde arbeid in de landbouw, doordat bedrijven gingen investeren in groei”, zo concludeert de onderzoeker.

Deze trend was niet alleen in Nederland zichtbaar. Ook in andere Europese landen komen er nog steeds nieuwe banen bij in de landbouwsector, hoewel er vaak meer verdwijnen. In Spanje kwamen er in totaal zelfs betaalde banen bij. Hoewel 14 procent van de banen in vijftien jaar tijd jaarlijks verdween, kwamen er ieder jaar 17 procent meer banen bij.

Laatste reacties

 • mgroffen

  Dat is een te verwachten ontwikkeling. Vraag is alleen of MAS en HAS instellingen zometeen ook aan de vraag van goed opgeleide mensen kunnen voldoen. De meeste studenten komen daar tegenwoordig voor een opleiding diermanagement, paardenhouderij, forensic sciences, of iets dergelijks. Dat zijn niet de mensen die die vrijkomende banen in gaan vullen.

 • joannes

  En is er ook een idee van het opleidingsniveau en beloningsniveau aangegeven? Spanje is geen voorbeeld want daar verhuizen bouwvakkers naar het platte land om nog iets te verdienen en met de controles op fraude moeten de meeste landbouw legaal gaan werken ipv zwart. Ik vrees dat het voornamelijk ongeschoold werk is omdat de boer/ondernemer in kwestie manager is geworden!

 • agratax2

  Per saldo zijn er 8 - 6 = 2 % aan banen in de landbouw verdwenen. De banen die vrij komen door de schaal vergroting zijn via HAS en ook via de MAS nauwelijks op te vullen, omdat het gaat over uitvoerende taken. Net die taken die de meeste Nederlanders niet wensen te doen en waar buitenlandse krachten voor moeten worden ingevlogen. Zodat deze mensen de werkeloosheid uitkering voor de HAS - en MAS -ers en andere Nederlanders kunnen verdienen. Ik zie dan ook niet het grote arbeidsvoordeel van de schaalvergroting. Ik weet wel de kapitaalsbehoefte enorm is gestegen en er bij de banken dan ook enkele extra plaatsen voor HAS ers bij zijn gekomen. Laten we wel zijn de afgelopen decennia zijn deze plaatsen grotendeels opgevuld door potentiële boeren die in deze rat race zijn afgevallen en nu via pensionering afvloeien.

 • politiek

  Rekenen is niet het sterkste punt van de Wageningen Universiteit. Men gaat tot 22 jaar ! terug om tot de conclusie te komen dat er jaarlijks nieuwe banen bijkomen. Mijn inziens is dit proces van jaarlijks nieuwe banen al tientallen eeuwen oud. Het zijn echter wel steeds minder banen. Gerekend vanaf 1990 tot 2012 is 22 jaar maal ( 8-6 % ) = 2 % /jaar minder banen is mijn inziens 44 % minder banen als in 1990 in de landbouw in Nederland. Mogelijk maak ik ergens een rekenfoutje , maar goed ik heb ook niet in Wageningen gestudeerd. Volgens de laatste berichten stoppen jaarlijks 5 % van de boerenbedrijven , helaas vaak de boerengezinsbedrijven door de aanbevolen industriealisering landbouw door Universteit Wageningen ( Dijkhuizen ) . Dus die 44 % zal eerder meer banenverlies zijn als minder wezen. Uiteindelijk zullen die veehouderijindustrieen zich vestigen in het buitenland omdat daar de arbeid fors goedkoper is. Dan zal het in een paar jaar gebeurd zijn met de veehouderijindustrie in Nederland. Nu laat men nog inderdaad die arbeid doen door de goedkopere buitenlanders. Welke arbeidsintensieve industrie kan zich immers handhaven in Nederland. Dankzij Wageningen dus weer een sector kapot in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.