Home

Nieuws 5 reacties

Natuur en Milieu wil minister van Voedsel

Den Haag- Stichting Natuur en Milieu pleit op de Wereldvoedseldag voor een minister van Voedsel. “Voedsel raakt bijna alle aspecten van onze samenleving en dus van het beleid. Om slagvaardig de voedselproblematiek op te lossen, is er een minister van Voedsel nodig”, vindt SNM.

De organisatie wijst erop dat er op dit moment zeven ministeries betrokken zijn bij het dossier ‘voedsel.’ Natuur en Milieu vindt dat de minister van Voedsel zich onder andere moet richten op het economische belang van de Nederlandse land- en tuinbouw. Doelstelling hierbij is dat er meer verdiend wordt met minder voedselproductie. Daarnaast moet de Voedselminister ervoor gaan zorgen dat de burger meer groente en fruit eet en zo gezonder leeft. Dit kan door een gunstiger belastingtarief voor gezond voedsel ten opzichte van ongezond voedsel. Ook moeten vlees en vis volgens SNM een hoog btw-tarief krijgen, vanwege de milieubelasting hiervan. De nieuwe bewindspersoon zou zich samen met Nederlandse boeren en tuinders moeten inzetten voor ecologisch efficiënte en duurzame productie, waarbij Nederland minder afhankelijk wordt van import van grondstoffen uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika. De minister van Voedsel moet zich volgens SNM op internationaal vlak vooral inzetten voor betaalbaar voedsel voor iedereen in de wereld.

Als kandidaten voor de nieuwe post noemt SNM onder andere hoogleraar duurzame ontwikkeling Louise Fresco, VVD-senator Loek Hermans, ZLTO-voorzitter Hans Huijbers of voedingsdeskundige Sonja Bakker.

De VVD zegt al in de vorige kabinetsperiode begonnen te zijn met het slagvaardiger maken van de overheid, waarbij departementen zijn samengevoegd. “Het ligt daarom niet voor de hand dat er een extra minister van Voedsel komt”, aldus een woordvoerder van de VVD.

Laatste reacties

 • anton1937

  Een minister van Voedsel draagt niet bij tot een slagvaardiger beleid. Het belasten van vlees en vis in het hoge BTW tarief betekent dat mensen met de laagste inkomens weer slechter te eten krijgen. Bovendien is vee-= en vishouderij juist goed voor het milieu, omdat dan alle afvalproducten tot waarde kunnen worden gebracht.

 • Nines

  @anton mee eens!
  Vroeger had je een ministerie voor landbouw, natuur en voedselveiligheid. Toen moest dat worden ondergebracht bij economische zaken en nu moet er ineens een ministerie voedsel bij? De politiek weet van zichzelf al niet waar het mee bezig is, hoe moeten wij ze dan nog kunnen volgen?
  Volgens mij zorgt een minister van voedsel juist voor grotere problemen en meer regeldruk. Volgens mij was de VVD juist van plan zich hier tegen te verweren, regeldruk. Ook de keuze voor een Sonja Bakker lijkt me geen sterke actie, want zij streeft hele andere ideeën na, dan dat hier wordt voorgelegd.

 • Marco22

  Dubbele agenda van snm daar prikt iedereen toch doorheen.

 • info48

  De logica druipt er weer vanaf bij SNM, ze zijn zelfs bereid over de grenzen te kijken!!!!!!!!!!; de nieuwe minister moet zich internationaal inzetten voor betaalbaar voedsel voor iedereen in de wereld !!
  Tegelijkertijd moeten wij, als grote, efficiënte voedselproducent, minder gaan produceren!!!!
  Het is eigenlijk die mensen van SNM niet kwalijk te nemen dat er zo simpel wordt gedacht want de subsidie's en donatie's komen wel en het salaris is verzekerd dus waarom zullen ze zich in markt werking verdiepen?
  En zolang ze niet over de grenzen kijken......en 30% van de wereld bevolking zien hongeren en creperen..........kunnen ze rustig slapen, zonder de onrust in feite A-Sociaal bezig te zijn.
  Het is triest!!!

 • Mozes

  De eisen die ze stellen aan de Nederlandse landbouw zijn zeer kostprijs verhogend, tegelijk willen ze betaalbaar voedsel en ook nog een beter verdien model voor de boeren. Je merkt dat de Sinterklaastijd er weer aankomt. Ze zijn weer bezig een verlanglijstje te maken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.