Home

Nieuws 403 x bekeken 1 reactie

NAJK: Boeren krijgen rekening gepresenteerd van Faunafonds

Utrecht - Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vindt een behandelbedrag van 300 euro voor een aanvraag van het Faunafonds onacceptabel. Schade door ganzen is de afgelopen jaren toegenomen door het gevoerde faunabeleid. NAJK vindt dat boeren nu onterecht hiervoor de rekening gepresenteerd krijgen.

Voor een tegemoetkoming in schade door ganzen wordt een behandelbedrag van 300 euro vastgelegd. Om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming bestaat echter al een betalingsgrens van 50 euro en een eigen risico van 250 euro. De daadwerkelijke drempel wordt dankzij het behandelbedrag dus verdubbeld.

 

NAJK-voorzitter John Hilhorst zegt dat provincie en rijk hebben afgesproken dat de oplopende kosten van faunaschade omlaag moeten. Het oplopen van deze kosten is een gevolg van het gevoerde faunabeleid. Boeren draaien daar nu voor op, aldus Hilhorst.

“Een aanvraag tot tegemoetkoming kost straks 600 euro, dat is absoluut niet proportioneel. De slachtoffers van faunaschade worden hard getroffen en krijgen veel minder bescherming dan de daders. Bovendien zullen veel boeren er voor kiezen om faunaschade niet langer door te geven bij het Faunafonds. De daadwerkelijke omvang van de problematiek is hiermee niet langer in beeld. Ook dit is onwenselijk,” zegt Hilhorst. NAJK meent dat het omlaag brengen van de kosten door faunaschade ergens anders gezocht moet worden, bijvoorbeeld door de uitvoeringsdienst efficienter te laten werken.

Eén reactie

  • Sylke

    graaiers!

Of registreer je om te kunnen reageren.