Home

Nieuws 672 x bekeken

Monsanto en Bunge in Argentinië aangepakt

Buenos Aires – Monsanto is geschrapt uit het Argentijnse nationale graanregister, omdat het over de periode van 2001 en 2005 nog 70 miljoen dollar belasting verschuldigd zou zijn. De Amerikaanse producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen mag in Argentinië zaken blijven doen maar ziet door deze actie wel het belangrijkste belastingtarief van 10 naar 25 procent gaan.

De informatie werd door een anonieme medewerker van de Argentijnse federale belastingdienst AFIP medegedeeld in een bijeenkomst voor journalisten van persbureaus Bloomberg en Dow Jones en de grootste Argentijnse krant, Clarín. Monsanto bevestigt een conflict met de Argentijnse belastingdienst te hebben en stelt zich aan de belastingregels te houden. Monsanto zegt dat de afzet van vooral soja- en maiszaad in Argentinië niet wordt geraakt.

Eerder deze maand werd ook graanhandelshuis en voedingsproducent Bunge uit het register geschrapt vanwege het niet betalen van belastingen sinds 2006. Het bedrijf kan nog wel exporteren. De AFIP doet nog onderzoek naar de aartsrivaal van Bunge, Cargill, en een serie mijnbouwbedrijven. Monsanto wist in januari langdurige verwijdering uit het register te voorkomen door 40 miljoen pesos (6,6 miljoen euro) aan achterstallige belastingen te betalen. Er loopt nog een onderzoek van AFIP naar mogelijke belastingontduiking met vastgoedtransacties door het bedrijf uit Missouri.

Of registreer je om te kunnen reageren.