Home

Nieuws

'Misleiding' door Ierse minister over Ciolos-plannen

Dublin – De Ierse minister van landbouw Simon Coveney stelt de gevolgen van de voorstellen van EU-commissaris Ciolos veel te rooskleurig voor. "Hij misleidt de boeren op een ernstige manier over de bedreiging die die plannen vormen." Dat stelt voorzitter John Bryan van de Irish Farmers Association.

"De werkelijkheid van de plannen waar commissaris Ciolos mee door wil gaan is niet alleen een afvlakking van de basis toeslagrechten in 2019 maar ook een vast percentage (flat rate) voor de vergroeningssteun. Dat betekent dat tienduizenden productieve boeren enorm gekort gaan worden en dat de betalingen aan de boeren veel sterker verlaagd worden dan Conveney nu voorspiegelt."

De IFA berekent dat veel boeren tot 50 procent van hun huidige EU-steun kwijt zullen raken. "Ciolos wil daar koste wat het kost aan vast houden. De bewindsman geeft met zijn beweringen de boeren ten onrechte een gevoel van zekerheid. Wij zullen hem zeker ter verantwoording roepen als hij er niet in slaagt het volledige budget voor het landbouwbeleid op peil te houden", aldus Bryan.

Of registreer je om te kunnen reageren.