Home

Nieuws

Minder winst en omzet PotashCorp

Saskatoon – PotashCorp heeft het laatste kwartaal 645 miljoen dollar (499 miljoen euro) winst geboekt, 22 procent minder dan in dezelfde periode in 2011. De omzet van het Canadese kunstmestconcern daalde 7,7 procent tot 2,4 miljard dollar (1,85 miljard euro). De afzet van kali valt tegen door gebrek aan orders uit China en India.

De winst van het kunstmestconcern daalde over de eerste negen maanden van het jaar bijna 30 procent tot 1,7 miljard dollar (1,3 miljard euro). De cijfers vallen analisten tegen. Topman Bill Doyle zegt wel te verwachten dat de sterk marktbepalende afnemers China en India nog importcontracten zullen afsluiten omdat de landen productieslagen willen maken. Normaal waren al eerder aankopen gedaan.

De vraag vanuit Azië staat in scherp contrast met de vraag uit Brazilië en Noord-Amerika waar groothandels agressief meststoffen inkochten in de verwachting dat boeren door hogere gewasprijzen ook meer investeren. In Noord-Amerika verkocht PotashCorp een recordvolume van 1 miljoen ton kunstmest. De invloed van Azië is echter zo groot dat uiteindelijk de verkoop van kunstmest vanuit Noord-Amerika, gemeten door de organisatie Canpotex, in het kwartaal 25 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar.
Volgens PotashCorp, de grootste leverancier van kali wereldwijd, was de vraag naar fosfaat en stikstofkunstmest robuust. In het tweede kwartaal meldde de marktleider met kali in Europa K+S nog een winststijging van meer dan 20 procent. Volgens K+S werd na een aantal productieverlagingen eerder de productie weer tot volle capaciteit benut.

Of registreer je om te kunnen reageren.