Home

Nieuws 1002 x bekeken 1 reactie

Minder nitraat in grondwater

Den Haag - De vervuiling van het grondwater door mest is fors afgenomen. De uitspoeling van nitraat is meer dan gehalveerd tussen 1992 en 2010. Dat blijkt uit een rapport van het RIVM.

De nitraatconcentratie in het water dat uitspoelt uit de wortelzone van landbouwpercelen op zandgrond is gedaald van 140 naar 60 milligram per liter. In kleigrond is de concentratie gedaald naar 29 milligram. In veengrond was de concentratie altijd al lager dan tien milligram.

De daling is een rechtstreeks gevolg van het mestbeleid. Het RIVM verwacht dat de waterkwaliteit in de komende jaren verder zal verbeteren. Het duurt enkele jaren voordat de effecten van het huidige actieprogramma voor het nitraatbeleid, dat loopt tot en met volgend jaar, merkbaar worden.

Staatssecretaris Joop Atsma van milieu spreekt van goed nieuws. "Hieruit blijkt dat agrariërs hun verantwoordelijkheid hebben genomen." Het rapport is samen met de evaluatie van de meststoffenwet de basis van de onderhandelingen met de Europese Commissie over het vervolg van het nitraatbeleid vanaf 2014. Nederland voldoet nog niet aan de Europese normen, met name niet in de zand- en lössgebieden. Datzelfde geldt voor het oppervlaktewater in delen van Nederland, hoewel ook daarvan de kwaliteit verbetert.

Eén reactie

  • B bob

    Dit is nog geen reden om te juigen en de gierspuit in de sloot te legen aangezien de situatie nog steeds zorgwekkend is !

Of registreer je om te kunnen reageren.