Home

Nieuws 3654 x bekeken 5 reacties

Miljarden afgeschreven op grond

Den Haag – Nederlandse gemeenten lijden gezamenlijk miljarden euro’s verlies op grond die ze in het verleden aankochten, maar niet volgebouwd krijgen. De grond blijft vooralsnog beschikbaar voor de landbouw. Gemeenten hebben vorig jaar over hun grondaankopen 2 miljard euro afgeschreven. En er komt nog een verwacht te nemen verlies aan van 1 à 1,5 miljard euro.

Dat blijkt uit een rapport van accountantskantoor Deloitte, dat maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Gemeenten kochten in betere tijden grond aan als investering. Ze hoopten winst te maken, maar door de verslechterende economische omstandigheden kampen ze nu met financiële risico's en verliezen.

In september concludeerde ingenieursbureau Royal HaskoningDHV dat gemeenten ruim 10.000 hectare grond aankochten waarvoor geen bestemming is. Ook uit de jaarlijkse rapportage van ingenieursbureau Arcadis blijkt dat op peildatum 1 januari 2012 bijna 10.000 hectare klaarligt om uitgegeven te worden als voornamelijk bedrijventerrein. Vergeleken met een jaar daarvoor nam die hoeveelheid grond toe.

De meeste grond die gemeenten of ontwikkelaars aankopen blijven in gebruik van de verkopende partij, vaak een boer, totdat de bestemming verandert. Gemeenten zoeken ook nieuwe huurders. Gemeente Arnhem zoekt bijvoorbeeld voor 40 hectare grond in de nieuwbouwwijk Schuytgraaf boeren die het willen pachten.

De belangstelling voor onbenutte gemeentelijke gronden is groot vertellen rentmeesters. Wat boeren betalen verschilt sterk per gemeente. Het varieert van nul euro tot een paar honderd euro. Ook zijn er gemeenten, zoals Apeldoorn, die de pachtnormen hanteren uit het Pachtprijzenbesluit.

Laatste reacties

 • politiek

  Dat volbouwen zal ook nog wel sterk minder worden. Zoveel kantoren en industriehallen er nu leeg staan. Te huur en te koop . Ook nieuwe kantoren en hallen blijven leeg en als ze benut worden dan komen de hallen /kantoren leeg waar bewust bedrijf uitkomt. Die kunnen dan weer zodadelijk op kosten van de Staat vernieuwd worden ? Grote winnaars waren ook veel landbouwbedrijven die bewuste gronden duur konden verkopen aan de Gemeente. Al dan niet met wat lijntjes ? . Die dure transacties trok ook de prijs van de gewone landbouwgronden mee omhoog. Grote voordelen dus voor al de grondbezitters. Tevens verkrijg je er nog subsidies op vanuit Brussel. Tevens kun je je hypotheek veruimen met die ,,schenkingen,, van de Overheid. Inderdaad , ga je proberen om een inkomen te rekenen met die geschonken dure landbouwgronden dan zal niet altijd meevallen. Een oplossing is uiteraard dat de vrije handels waardens van landbouwgronden weer het niveau gaan aannemen van pachtwaardens. b.v. 15.000 tot 20.000 euro i.p.v. 60.000 tot 80.000 euro met nog extremen toe ver over de honderdenduizenden euro,s per ha. En dan maar klagen dat men niets verdiend ! ?

 • agratax2

  Hoezo verlies? Ik zie geen verliezen in de grootte genoemd in alle begrotingen van gemeentes. Gemeenten gaan uit van HUN opgevoerde verkoop prijs, die vele malen hoger ligt dan de aankoop + infrastructuur zo deze al is aangelegd. Het zou beter zijn dat de Gemeenten zeggen;'We verdienen minder aan de grond aankopen dan we hebben begroot'. Een nog beter toekomst beleid zou kunnen zijn de bouwgrond in erfpacht uitgeven. Hierdoor wordt de investering van de bouwer met ca. 50 % terug gebracht en de gemeenten weten wat ze in de toekomst kunnen inboeken als inkomsten. Berekenen ze de canon over de verkoopprijs dan zal er een flinke rente worden gevangen over de investeringen in grond + infrastructuur.

 • jan10

  Die domme gemeenten moeten ook niet de speculant uithangen,ze willen voor 8euro kopen en graag voor 300 de meter weer verkopen. en dan nu krokodillentranen huilen omdat de winsten uit het verleden aan veel onzinnige luxe is verkwanseld i.p.v. reserve opgebouwd.Ambtenaren moeten geen geld krijgen omdat ze er niet mee om kunnen gaan!!!

 • trekker123

  Dat is het verschil tussen een gemeente een boer. Een boer heeft ook wel eens een aantal slechte jaren maar net als voor een boer geldt voor een gemeente dat je niet hoeft te treuren om het eigendom van grond. Tenzij dat jaarlijks ondraaglijke lasten met zich meebrengt. Net als voor boeren geldt voor gemeenten wat grondeigendom betreft hetzelfde: die grond blijft wel liggen, op termijn komt dat wel goed. Zo zie je mooi hoe het werkt als boeren zouden redeneren als politici; ga je alleen maar voor hoge winsten op korte termijn dan komt er niks van terecht. Heb je het geduld om het even af te wachten tot de storm voorbij is dan komen de meeste dingen wel weer op hun pootjes terecht. Gemeenten zouden niet moeten speculeren met grond, anderzijds, hoe blij waren de burgers in de halleluja tijd wanneer ze zagen dat gemeenten de grond iedere keer voor de neus werd weggekocht door projectontwikkelaars die daar dan hun zakken goed mee vol staken? Je kunt het gemeenten ook niet helemaal kwalijk nemen dat ze ook probeerden een beetje mee te eten uit de ruif. Hoewel het wel het zoveelste voorbeeld op rij is dat overheden zich maar beter niet als zakenlieden op kunnen stellen. De ideale wereld bestaat niet maar een kleinere overheid draagt er wel aan bij.

 • ed12345

  zo leren het onnodig onteigenen misschien af

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.