Home

Nieuws

Meerderheid wil geleidelijke overgang naar gelijke betaling landbouwsubsidies

Luxemburg - Een meerderheid van lidstaten is voor een geleidelijke overgang naar gelijke betalingen van de Europese landbouwsubsidies. Vrijwel alle lidstaten willen af van de historische referenties op basis waarvan de toeslagrechten nu uitbetaald worden, zo blijkt tijdens de Europese raad van landbouwministers in Luxemburg.

Staatsecretaris Henk Bleker van landbouw gaf tijdens de Raad aan dat hij zeker bereid is om over te gaan naar een gelijke hectarevergoeding (flatrate) in Europa, maar dat dit wel geleidelijk moet gebeuren in de periode naar 2020. “Volgens het huidige voorstel verliezen sommige boeren in Nederland 95 procent van hun toeslag in eerste jaar”, aldus Bleker. Nederland ziet er meer in om in 2014 niet 40 procent, maar 5 tot 10 procent om te schakelen, om vervolgens via geleidelijke stappen naar de gelijke betaling te komen. Bleker benadrukt tevens dat het van belang is dat boeren op voorhand weten hoeveel steun ze de komende jaren krijgen.

Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw benadrukt dat hij naar een gelijke betaling in alle gebieden in Europa wil, maar dat deze omschakeling niet ten koste mag gaan van de landbouwproductie. De commissaris vindt het wel van belang dat er maatschappelijk draagvlak is voor de steun. Voorstellen om de vergroeningsmaatregelen zodanig af te zwakken dat er alleen nog ‘greenwashing’ over blijft, ziet hij niet zitten. Wel geeft Ciolos aan dat hij bereid is om maatregelen toe te staan naast zijn drie vergroeningsmaatregelen (blijvend grasland, 7 procent natuurbraak en gewasrotatie) die een vergelijkbaar ecologsich effect hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.