Home

Nieuws

Meer steun belasting termijnhandelcontracten

Brussel – Elf lidstaten van de Europese Unie zijn voorstander van een belasting op afgeleide producten zoals termijncontracten en aandelen.

Tijdens een bijeenkomst van de Europese ministerraad voor economie en financiën schaarden Italië, Spanje, Slowakije en Estland zich achter een Frans-Duits plan. Nederland is tegen en kan mogelijk profiteren wanneer de handel zich naar landen zonder taks verplaatst.

Duitsland en Frankrijk presenteerden eerder het plan met als idee de handel enigszins te ontmoedigen. De belasting zou 0,1 procent van de transactieprijs bedragen.

Er zijn negen deelnemende landen nodig om te komen tot Europese afspraken, die echter door de overige achttien lidstaten niet hoeven te worden aangenomen. In Duitsland toonde de Eurex beurs zich eerder bezorgd dat ze door een dergelijke belasting handel verliest aan met name het Verenigd Koninkrijk, dat net als overigens Nederland en Zweden niets voelt voor een dergelijke belasting.

Op de Eurex in Frankfurt wordt gehandeld in termijncontracten voor onder meer aardappelen, varkens, boter en melkpoeder. De positie van de Franse termijnmarkt Matif waar veel tarwe wordt verhandeld zou eveneens onder druk kunnen komen. De Nederlandse regering van VVD en CDA is tegen de belasting maar de PvdA is voorstander. De VVD en PvdA onderhandelen over het samen vormen van een regering, wat mogelijk leidt tot een ander standpunt.

Of registreer je om te kunnen reageren.