Home

Nieuws

Meer omzet, minder volume voor Nutreco

Amersfoort – Nutreco heeft in het derde kwartaal met veevoer een omzet geboekt van 855 miljoen euro, 7,4 procent meer dan een jaar eerder. Het verkochte volume daalde 3,2 procent, maar de prijzen lagen 6,1 procent hoger. De vleesomzet van Nutreco, geconcentreerd in Spanje, daalde door lagere volumes 1,5 procent tot 236 miljoen euro.

Topman Knut Nesse zwaait sinds 1 augustus de scepter bij Nutreco en de Noor benadrukt bij zijn eerste kwartaalpresentatie dat de volumes met name in ontwikkelde landen onder druk staan. Niettemin zegt Nesse dat hij “vertrouwen heeft dat over het gehele jaar een brutowinst voor bijzondere posten van 260 miljoen euro wordt gerealiseerd.” Het betekent een winstgroei van 12 procent.
Nutreco, in de sector vooral bekend vanwege het merk Trouw Nutrition, verkocht voor 315 miljoen euro aan premixen en speciaalvoer. Vorig jaar kwam de omzet op 291 miljoen euro. De aankoop van het Braziliaanse Bellman is goed voor bijna de helft van de toename. Het volume kromp minimaal, prijzen lagen 1,6 procent hoger. 
In Spanje zag het beursgenoteerde concern de omzet met mengvoer 9 miljoen euro toenemen tot 159 miljoen euro, maar de omzet van vleesbedrijf Sada verkocht 5,5 procent minder vlees. De marges van het vleesbedrijf staan onder druk omdat de voerprijs sterk is gestegen. Kip verkoopt beter dan varkensvlees en rundvlees.
De Canadese diervoedingsdivisie rapporteert een omzet van 146 miljoen, tegen 117 miljoen euro. De groei wordt voor het grootste deel verklaard door hogere grondstofprijzen. Dochter Landmark Foods verkoopt  minder voer voor varkens en vleesrunderen maar de vraag naar voer voor melkkoeien neemt toe. De afzet van pluimveevlees is stabiel.
Nutreco heeft zijn Nederlandse mengvoerbedrijf Hendrix eerder verkocht en kent visvoer als belangrijkste tweede tak. De afzet van visvoer is, deels door een grote overname in China, 21 procent gestegen en de omzet is met 625 miljoen euro nu bijna goed voor de helft van de totale omzet. Door een overname in Ecuador treedt Nutreco toe tot de top drie van grootste producenten van garnalenvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.