Home

Nieuws 610 x bekeken 3 reacties

Meer marge voor de boer lukt niet met EU-regels

Doetinchem - De marktpositie van boeren en tuinders roept veel discussie op, maar er wordt tot nu toe vooral veel over gepraat.

Zo ook op het tweejaarlijkse congres van de Europese koepel voor boerenorganisaties en agrarische coöperaties Copa Cogeca. In de slotverklaring wordt een ‘fair en gerecht’ aandeel voor boeren in de marges in de voedsel keten als eerste genoemd als een van de doelen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, aangevuld met meer transparantie van de markt, het verbieden van oneerlijke handelspraktijken en het bevorderen van producentenorganisaties, in het bijzonder coöperaties. Op al deze gebieden bestaan echter grote verschillen in nationale posities. Zo zouden producentenorganisaties een flinke verbetering kunnen betekenen in landen waar amper sprake is van samenwerking tussen boeren; in landen met een al bestaande sterke coöperatiestructuur (waaronder Nederland en Denemarken) zou een sterke rol van die organisatie juist de marktpositie van coöperaties kunnen ondermijnen.

Tussen alle verschillende posities en belangen laveert EU-commissaris Ciolos. Hij heeft te maken met regeringen die niets moeten hebben van staatsinmenging in de economie, laat staan met EU-regels, en met landen waar dat minder als probleem wordt gezien. Hij moet ook rekening houden met andere leden van de EU-commissie die heel anders tegen betere marktposities van producenten aankijken. Als er al EU-regels komen die zoden aan de dijk zetten, dan zullen die eerder gaan over bepaalde basisvoorwaarden. En zeker niet het zodanig regelen van de markt dat er een vooraf bepaald percentage van de marge bij de boer terechtkomt.

Laatste reacties

 • B bob

  De producenten hebben te maken met een verwerkende industrie en supermarkketen waarin enorm veel geld verdient wordt door de topfunctionarissen. Aangezien je met een riant salaris voor weinig werk het best naar je zin hebt in deze sector blijft iedereen lekker zitten op zijn stoel.
  Ook iedereen die als scoonmaker/vakkenvuller in deze sector instroomt blijft hangen en voor je het weet hou je als Boer een hele bevolkingsgroep van de straat en zorg je dat zij degene zijn die in een mooie auto zitten te toeteren als Jij tot diep in de nacht bezig bent met oogsten !
  De banken zagen hun aantal werknemers ook extreem oplopen en die groep mensen graait het laatste beetje welvaart weg bij de Land en Tuinbouwers .
  Ben ik even blij dat ik een nagenoeg directe afzet heb aab de Cincument en altijd het gespaard voordat ik iets aanschafte . Nu heb ik geen struikrovers om me heen die mij legaal bestelen kunnen.

 • B bob

  sorry voor de schrijvvouten in mijn vorrige reactie . Een cincument is een groen vrouwtje met een spraakgebrek maar ik bedoelde consument LOL

 • politiek

  De woorden Fair en Gerecht worden gelukkig al als eerste genoemd inzake het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Duidelijk is al wel , ook in Brussel , dat de huidige landbouw gezinsbedrijven als eerste slachtoffer zijn . Wat betreft transparantie van de markt zou de FNLI zich diep moeten schamen. Ze erkennen dat alles niet conform wetgeving gaat maar vervolgens berusten ze zich hierin. Dit dus ook in reactie op de oneerlijke handelspraktijken b.v. onlangs AH - 2 % en JUMBO - 1.25 % ( meen ik ) tegen eerder afspraken in eenzijdig verbroken. De FNLI erkennen deze wettelijke verboden praktijken.
  De heer Ciolos ( EU commissaris ) is denk ik een kundig bestuurder. Hij is in staat om goed te luisteren en aandachtspunten op de agenda te zetten die een paar jaar terug nog niet mogelijk waren. Tevens kan hij een half uur praten en inhoudelijk niet veel zeggen om partijen bijeen te houden voor de voortgang ! .

Of registreer je om te kunnen reageren.