Home

Nieuws

Meer geld landbouwfonds Wereldbank

Washington – De Verenigde Staten doneren voor elke 2 dollar die een ander land investeert in het landbouwfonds van de Wereldbank, op haar beurt 1 dollar, tot een maximumbedrag van 475 miljoen dollar (366 miljoen euro). Dat heeft de minister van financiën van de VS Timothy Geithner bekendgemaakt. De belofte van Geithner volgt een donatie van 60 miljoen dollar (46 miljoen euro) door Japan en Zuid-Korea.

De Bill & Melinda Gates stichting heeft ook aangegeven haar eerste donatie van 30 miljoen dollar (23 miljoen euro) te verdubbelen. Eerder beloofden negen landen waaronder Nederland, Canada, Spanje en het Verenigd Koninkrijk in totaal 1,25 miljard dollar (964 miljoen euro) te steken in het fonds, bedoeld om de landbouwproductie in landen waar honger heerst te vergroten.

Tot dusver is bijna een half miljard dollar door het fonds uitgekeerd aan twaalf landen in Afrika, Azië en de Caraïben. De Wereldbank zette na de voedselcrisis van 2008 een landbouwfonds op. Het betekende een omslag, want eerder zette de Wereldbank bij leningen en giften aan ontwikkelingslanden industrialisatie centraal.

Of registreer je om te kunnen reageren.