Home

Nieuws 7339 x bekeken 4 reacties

'Landbouwportefeuille mogelijk opgeknipt'

Den Haag – Dat het volledige landbouwdossier straks bij beoogd staatssecretaris Co Verdaas (PvdA) komt te liggen, is nog onzeker. Bronnen in Den Haag stellen dat hij en de nieuwe minister op Economische Zaken Henk Kamp (VVD) de onderhandelingen over de portefeuilleverdeling nog niet hebben afgerond.

Eerder werd bekend dat Verdaas de beoogd opvolger is van de huidige staatssecretaris van landbouw Henk Bleker (CDA). Dat handel naar een ander departement gaat was als duidelijk, maar naar nu blijkt wordt de portefeuille van de nieuwe bewindspersoon mogelijk verder opgeknipt. De PvdA’er krijgt waarschijnlijk natuur en wellicht enkele ruimtelijke-ordeningsdossiers. Wat er met landbouw gebeurt, is nog onderwerp van gesprek.

Bekenden van Verdaas uit Gelderland, waar hij gedeputeerde van ruimtelijke ordening is, zeggen dat hij weinig affiniteit heeft met landbouw. Anderzijds heeft hij in zijn huidige functie geregeld te maken met het buitengebied. Bovendien wordt zijn kennis van en passie voor ruimtelijke ordening door vriend en vijand geroemd.

De opstelling van Kamp in de kwestie van Bulgaarse en Roemeense werknemers heeft zijn reputatie in de sector geen goed gedaan; toch wordt hij beschouwd als een man met oog voor ondernemersbelangen. Ook is hij lid geweest van de raad van toezicht van Stichting Geldersch Landschap.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven zei dinsdag dat het nieuwe kabinet mogelijk aanstaande maandag al wordt beëdigd. Als dat lukt, zal uiterlijk dan definitief duidelijk zijn welke bewindspersoon de komende jaren de meeste invloed op de landbouw gaat uitoefenen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  de komende jaren? Ik hoop dat er snel weer verkiezingen zullen komen, heb nog niets positiefs gehoor in de nieuwe plannen

 • politiek

  Zeer terecht zal er ook vanuit een andere hoek naar landbouw gekeken gaan worden. Landbouw is veel meer als het produceren van massa mega bulkproducten waarvan voor de productie ervan al meer uit het buitenland gehaald wordt en vervolgens weer geexporteerd wordt. Gevaren voor volksgezondheid en milieu hier in Nederland achterlatend. Zowel van Henk Kamp als Co verdaas hoor ik ook zeer positieve geluiden dat men zeer beslist ook affiniteit hebben met belangen van de boer zelf. Bedrijven die (afval)producten importeren , omzetten in vlees,melk en eieren, en vervolgens die weer exporteren zijn dat echter nog wel boeren ! De grote mega-industrie is er economisch goed mee. Mogelijk nog wel beter als die ondernemer zelf . ! Terecht dat die onder economische zaken gaan vallen . Gezondheidsrisicio,s , milieuproblemen zullen derhalve ook steeds meer terecht bij die bedrijven komen te liggen.

 • Beerjunior

  Megabedrijven.... Volgens mij worden wij boeren die weg ingestuurd... En aandacht om vanuit andere hoeken naar de landbouw te kijken is er al genoeg dacht ik... Misschien eens iets meer aandacht waar het om draait!

 • hoekstra811

  het zijn toch de meest linkse socialisten die onze sector als een vervuilende industrie zien.nee dan de burgerluchtvaart die geen vliegtax hoeft op te hoesten en lowprice last minute vakantietrips aanbied.geheel co2 neutraal natuurlijk...

Of registreer je om te kunnen reageren.