Home

Nieuws 1326 x bekeken

Kunstmestfabriek van 1,1 miljard euro

Wever – ThyssenKrupp bouwt in opdracht van Orascom één van de grootste fabrieken voor vloeibare kunstmest ter wereld. De fabriek maakt UAN en komt in de plaats Wever in de Amerikaanse staat Iowa en kost volgens het Duitse bedrijf 1,4 miljard dollar (1,1 miljard euro).

UAN is een concentraat van ureum en ammoniumnitraat, dat vooral in de Noord-Amerikaanse akkerbouw wordt gebruikt. Vanwege het grote aandeel water in het product wordt het van oudsher nauwelijks op lange afstanden vervoerd. Volgens ThyssenKrupp betreft het de eerste grote nieuwe kunstmestfabriek in de VS sinds bijna 25 jaar.

De investering tekent volgens ThyssenKrupp de verwachting dat akkerbouwgewassen langdurig vrij hoog geprijsd zullen zijn, waardoor boeren een stimulans hebben de productie per hectare op te voeren door investeringen in zaad, gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest en mechanisatie op te voeren.

De fabriek krijgt een productiecapaciteit van 4300 ton per dag. Daarmee is de fabriek de grootste ter wereld. De nummer twee is een andere fabriek die ThyssenKrupp op het Caribische eiland Trinidad bouwde en welke binnenkort wordt opgeleverd. De fabriek in Iowa wordt naar verwachting  in 2015 opgeleverd. Orascom is een Egyptische chemiereus die onder meer eigenaar is van de Iowa Fertilizer Company.

Of registreer je om te kunnen reageren.