Home

Nieuws

KTG Energie neemt Deutsche Biogas over

Hamburg - KTG Energie neemt concurrent Deutsche Biogas over en wordt daarmee de belangrijkste biogasproducent in Duitsland en daarmee Europa. Er is geen overnamesom genoemd maar volgens Duitse media is vermoedelijk niet meer dan 10 miljoen euro betaald. De bedrijven denken door samen te gaan efficiëntievoordelen te kunnen behalen die goed kunnen worden gebruikt in het licht van hoge maisprijzen.

De energieopwekkingscapaciteit van KTG Energie verdubbelt door de transactie tot 60 megawatt per jaar, hetgeen volgens bestuursvoorzitter Thomas Berger voldoende is om een half miljoen mensen een jaar lang van schone energie te voorzien. Met de overname krijgt KTG Energie volgens Berger voldoende slagkracht op de grondstoffenmarkt om een sterke positie in te nemen naast de voedingsindustrie en voerindustrie.

Deutsche Biogas realiseerde dit jaar tot maart een omzet van 32,3 miljoen euro en een brutowinst van 5,7 miljoen. De cijfers lijken behoorlijk maar het aandeel verloor op de beurs ruim 50 procent aan waarde. Beleggers zijn bezorgd over de concurrentie met goedkopere energievarianten als zonne- en windenergie en de oplopende maisprijs. Hoewel ook andere grondstoffen worden gebruikt voor biovergisters, wordt in Duitsland toenemend speciaal voor de biogasindustrie mais geteeld.

KTG Energie is losgezet van KTG Agrar, dat nog wel de belangrijkste aandeelhouder is en een beursgang doormaakte. KTG Agrar heeft in Duitsland en Midden-Europa 35.000 hectare akkerbouwgrond in beheer, waarvan 8.000 hectare in eigendom. De Duitse deelstaten lieten deze week nog tijdens een gezamenlijke conferentie in Schöntal, zo’n 100 km ten Oosten van Heilbronn, weten bezorgd te zijn dat de toenemende teelt van energiegewassen pachtprijzen opdrijft en leidt tot hoge voerprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.