Home

Nieuws 404 x bekeken

Inkomen Vlaamse boeren daalt

Leuven – Het inkomen van Vlaamse boeren wordt in 2012 half zo groot geschat als het inkomen van andere vaste werknemers en uitkeringsgerechtigden in Vlaanderen. Dit blijkt uit een raming van het landbouwinkomen van 2012 van de Vlaamse Boerenbond.

De boeren in het gebied verdienen daarmee voor het vijfde jaar op rij minder dan gemiddeld in de dertig jaar daarvoor. Het geschatte inkomen van een Vlaams boerenbedrijf ligt in 2012 18,4 procent lager dan in 2010. In 2011 lag het inkomen van land- en tuinbouwers nog veel lager. In dat jaar stak de Ehec-bacterie de kop op. De hele tuinbouwsector liep als gevolg hiervan schade op. Ook kwam de Vlaamse varkenshouderij in zwaar weer door de Duitse dioxinecrisis.

In vergelijking met Nederlandse boeren ligt het inkomen van de Vlaamse boeren stelselmatig lager sinds 2003, met als enige uitzondering 2009. Dit blijkt uit een vergelijking met de bedrijfsinkomens van Nederlandse boeren van het landbouweconomisch instituut (LEI) van Wageningen UR tussen 2003 en 2010.

De Vlaamse boeren gaan in vergelijking met 2003-2007 er zelfs nog verder op achteruit. Hun inkomen wordt dit jaar meer dan een kwart lager geraamd dan het gemiddelde in die periode. Ook de dalende trend in het aantal arbeidskrachten en bedrijven zet in Vlaanderen door.

Of registreer je om te kunnen reageren.