Home

Nieuws

Ierse boeren houden nationale actiedag

Dublin – Enkele duizenden Ierse boeren hebben dinsdagmiddag gedemonstreerd om aandacht te vragen voor hun precaire positie maar vooral om te onderstrepen dat Ierland zijn bijdragen uit het EU-landbouwbeleid wil behouden. De demonstratie legde een groot deel van het centrum van de Ierse hoofdstad Dublin plat. Naast de demonstratie hielden veel boeren en agrarische bedrijven, zoals de coöperaties en vleesverwerkers, de poorten ook gesloten voor afnemers of leveranciers.

"Dit is een enorme solidariteitsbetuiging waar we erg dankbaar voor zijn. De agri-industrie begrijpt wat de gevolgen zijn voor hun bedrijven en de 300.000 mensen die daar werken als de Europese Commissie haar zin krijgt met de hervorming van het landbouwbeleid. Als er een slecht akkoord uit de bus komt, dan kan dat Ierland duizenden banen kosten en de levensvatbaarheid van de meest productieve boeren in gevaar brengen," aldus voorzitter John Bryan van de Irish Farmers Association die de actiedag had georganiseerd.

Met de demonstratie sturen de boeren volgens Bryan "een duidelijk signaal naar de regering dat ze haar poot stijf moet houden in Brussel. Bovendien willen we ze duidelijk maken dat ze niet altijd maar door kunnen gaan met hogere belatingen en extra kosten. De regering moet serieus worden wat betreft het verbeteren van onze concurrentiepositie en die niet verder ondermijnen."

Of registreer je om te kunnen reageren.