Home

Nieuws 5 reacties

‘Hoge subsidies voor windmolens in landelijk gebied schadelijk voor regio’

Parijs - Hoge subsidies voor windenergie moeten ontmoedigd worden. Dit is een van de conclusies uit het rapport ‘Verbanden leggen tussen duurzame energie en de ontwikkeling van het platteland’ van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), dat vrijdag gepubliceerd werd.

De hoge subsidies zouden de discussie over windenergie uit balans halen en aanmoedigen om windmolens in landelijk gebied te bouwen zelfs als er lokaal veel weerstand tegen is. Dit kan potentieel schade opleveren aan het toerisme in de regio. Ook moet voor het publiek duidelijker in welke regio’s nog ‘ongerepte natuur’ (zonder windmolens) te vinden is, om het toerisme in die gebieden aan te moedigen.

Duurzame energie is vooral een levensvatbare tak in combinatie met andere regionale industrie. OESO waarschuwt er dan ook voor om te waken dat het nooit de enige bron van inkomsten wordt. Een combinatie tussen bijvoorbeeld landbouw en het opwekken van duurzame energie belooft meer succes met de energie. Voor agrariërs zorgt dit voor een stabieler inkomen.

Een nadeel van bijvoorbeeld zonne-energiesystemen op de grond is dat dit ten koste gaat van landbouwgrond. Ook gaat het ten koste van een groot deel van de lokale watervoorraad.

Laatste reacties

 • vroegindeweij

  wat krijgd en of kost een windmolen, en hoeveel subsidie ontvangt deze.

 • Jaap 109

  Wanneer een windmolen zonder subsidie niet rendabel is stop er dan mee.

 • jwbaronvanheemstra@yahoo.com

  Dit rapport wordt helemaal verkeerd geciteerd, dit artikel trekt delen van de conclusies uit hun verband. Hernieuwbare energie krijgt niet meer subsidie dan fossiele energie en biedt landelijke gebieden een unieke kans om nieuwe economische activiteiten te ontwikkelen. Met ongefundeerde dubbele onzekerheden werken - windmolens 'KUNNEN' 'POTENTIEEL' schade opleveren aan toerisme - daar is nergens een greintje bewijs voor. Hoe ontstaat schade aan de lokale watervoorraad door .... zonnepanelen? Agrarische ondernemers moeten de kansen van deze nieuwe bedrijfstak omarmen, niet zwart maken als de burgers die willen leven in een bucolisch schilderij waar geen ruimte is voor vernieuwing en leefbaarheid. We willen ook op het platteland banen voor onze jeugd!

 • joannes

  Wanneer je het blog doorleest begrijp ik dat de OESO, een wereld wijde organisatie, waarschuwt voor de zogenaamde Wind of Zonne energy parken die bv in de US maar ook in Spanje zijn opgezet. Zij worden met subsidie en een bedrijfsvorm op landbouw grond geinstalleerd en verdringen daarmee ander bedrijfstakken en/of zijn dominant zicht- en soms zelfs hoorbaar aanwezig. ZIj pleit zelfs voor; In cominatie met bestaande industrie en / of landbouw. Dus dit rapport is eerder een stimulans dan een bezwaar voor alternatieve energy opweeking op het platte land bij de door de boeren.

 • Mels

  Als men in NL nou eens alle geschikte(ligging zuid-west)daken eens vol ging leggen met zonnepanelen produceren we in no time overdag voldoende energie,helaas verkoopt de overheid liever aardgas aan het energie bedrijf om de staatskas te spekken.panelen op industrie daken zijn nauwelijks zichtbaar o.h.a.Windmolens zijn overal te zien,al blijf ik fan want ik vindt ze mooi.De subsidie op de stroom is nodig om te kunnen concurreren met grijze stroom,de subsidie voor windstroom kan beter naar zonnestroom waar niemand last van heeft al is het wel zo dat beide er moeten blijven omdat de windmolen `s nachts ook stroom maakt en een zonnepaneel uiteraard niet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.