Home

Nieuws 5467 x bekeken

Hoge pachtprijs trekt rijke Belg aan

Antwerpen - De verhoging van de pachtprijzen in Nederland de afgelopen jaren trekt vermogende Belgen aan. Zij kopen veel landbouwgrond op om die vervolgens te verpachten aan boeren, blijkt uit onderzoek van Boerderij. Bij de zuiderburen liggen de pachtprijzen namelijk fors lager dan in Nederland.

Momenteel liggen de grondprijzen in de grensstreek van Zeeuws-Vlaanderen en België op een gelijk niveau. Momenteel ligt de prijs in beide gebieden rond de 60.000 tot 65.000 euro per hectare. Dat was een paar jaar geleden wel anders toen het verschil bijna 20.000 euro per hectare was, blijkt uit onderzoek van de Vlaamse overheid.

Het is voor Belgen nu aantrekkelijker geworden om in Nederland grond te kopen. Dat heeft onder andere te maken met de overdrachtsbelasting. In Vlaanderen is de overdrachtsbelasting 10 procent. In Nederland zijn kopers geen overdrachtsbelasting kwijt als ze landbouwgrond aankopen, mits deze tien jaar landbouwkundig wordt gebruikt. Echter voor de lange termijn is Nederlands grond voor de Belgen interessant vanwege de hoge pachtprijzen.

Rentmeester Christine Kerckhaert van Kerckhaert Rentmeesters in het Zeeuwse Hulst beheert voor veel Belgen Nederlandse grond. Belgische investeerders geven volgens haar de voorkeur aan Nederlandse pachtgrond, omdat de pachtprijs per hectare vele malen hoger ligt dan in België.

Kerckhaert: “De pachtprijzen in België per hectare liggen voor mijn Belgisch beheer rond de 300 euro per hectare.” In Nederland zijn de pachtprijzen gebaseerd op het pachtnormenbesluit. “De pachtprijs in Nederland ligt de rond 700 euro per hectare en hoger, met een jaarlijkse verhoging. Vorig jaar een verhoging van 9 procent en voor komend pachtjaar een verhoging van 12 procent. Dit maakt een investering in Nederlandse grond interessanter dan Belgische grond, omdat de grondprijs op hetzelfde niveau ligt”, aldus Kerckhaert.

Of registreer je om te kunnen reageren.