Home

Nieuws 471 x bekeken

HBAG: exportwaarde gedaald

Aalsmeer – De exportwaarde van bloemen en planten vanuit Nederland is in het derde kwartaal licht gedaald tot iets meer dan 1 miljard euro. De cumulatieve exportomzet komt uit op 4,2 miljard euro, een plus van 4 procent. Dat schrijft het hoofdbedrijfschap agrarische groothandel HBAG Bloemen en Planten.

In september lag de exportwaarde met 371 miljoen euro 7 procent lager dan vorig jaar. De snijbloemenafzet daalde met 6 procent tot 227 miljoen euro terwijl de plantenafzet 7 procent tot 144 miljoen euro.  Het HBAG noemt de cijfers in lijn met april maar toch teleurstellend. In de top vijf landen, goed voor twee derde van de exportomzet, werd in Frankrijk en Italië een min genoteerd van respectievelijk 3 en 6 procent.

In de grootste afzetmarkt, Duitsland, steeg de omzet 5 procent tot 1,3 miljard euro. De sector vreest echter een BTW-verhoging. De exportomzet naar het Verenigd Koninkrijk is geholpen door de verzwakking van de euro ten opzichte van het Britse pond 9 procent gegroeid tot 615 miljoen euro. De omzet op Rusland groeide 33 procent tot 200 miljoen euro. De Russen nemen met name meer bloemen af.

In Spanje werkt de BTW-verhoging direct door in de afzet. In september kromp de exportwaarde 23 procent en tot en met september is de exportwaarde 7 procent gekrompen.

Of registreer je om te kunnen reageren.