Home

Nieuws 428 x bekeken laatste update:2 okt 2012

HAS is populair bij jongeren

Den Haag - De interesse in groen onderwijs neemt toe en groeit het snelt. Gemiddeld steeg het aantal aanmeldingen ten opzichte van vorig jaar bij een groene HBO met 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van de HBO-Raad.

Op 17 september hadden zich ongeveer 2.400 studenten aangemeld voor een groene hbo-opleiding, vorig jaar waren dat er 2.200. Op de meeste hogescholen liep de inschrijving vorige week af.

De groei van het hoger agrarisch onderwijs is al enkele jaren een trend. Verklaringen die hiervoor worden gegeven, zijn de nadrukkelijke positionering van agrofood- en tuinbouwsector in het topsectorenbeleid, de kleinschaligheid van het groene onderwijs, de toenemende complexiteit van het boerenbedrijf en hernieuwde aandacht voor de leefomgeving en voedselproductie. Daarnaast is ook het arbeidsmarktperspectief voor veel groene hbo-opleidingen goed.

Hoewel de stijging procentueel gezien groot is, is de toename in absolute aantallen studenten beperkt. In het totale hbo stroomden vorig jaar 126.550 studenten in. Het aandeel studenten dat hiervan in het hoger agrarisch onderwijs onderwijs instroomt, is dus ongeveer 2 procent.

Richard Post, communicatiemanager van de CAH Dronten bevestigt dat sinds 2008 het aantal studenten toeneemt. Post: "In 2009 noteerden wij 395 aanmeldingen en in 2012 546 nieuwe studenten. De CAH heeft een groei van het aantal aanmeldingen van 6 tot 7 procent ten opzichte van vorig jaar.” De groei is voornamelijk in de traditionele opleidingen bedrijfskunde en agribusiness, dier- en veehouderij en tuin- en akkerbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.