Home

Nieuws 15 reacties

Grootschalige biogasinstallatie in Gemert

Gemert - Overheid, agrariërs en bedrijfsleven gaan gezamenlijk de plannen voor een biogasinstallatie uitwerken. Daarvoor hebben zij een intentieverklaring getekend.

De installatie moet komen op een bedrijventerrein in de gemeente Gemert-Bakel. Ook de provincie wordt betrokken bij de ontwikkeling. Op het bedrijventerrein wil het Duitse bedrijf Raps-Mühle-Seligenstadt (RMS) een biogasinstallatie bouwen voor een bedrag van 20 tot 40 miljoen euro. De installatie zal mest en groenafval omzetten in energie. Het naast gelegen bedrijf Kingspan Unidek wil de energie afnemen. Ook kan de installatie de helft van de Gemert-Bakelse huishoudens van stroom voorzien. Het project levert dertig arbeidsplaatsen op.

RMS wil jaarlijks 400.000 ton mest en 100.000 ton biomassa (groenafval en gemaaid bermgras) gaan verwerken. De mest komt van veehouders uit de omgeving. Ruim zestig boeren hebben zich verenigd hebben in Minerale Afvoer Coöperatie Elsendorp (Mace). De coöperatie is volgens bestuurder Wim Meulenmeesters bereid om aan de vergisting mee te betalen.

Laatste reacties

 • leftturn

  hoera de eerste vergister die geld gaat opleveren. dat hebben we al meer gehoord. weten de buren het al, of is het ook de eerste zonder stankoverlast.

 • B bob

  In Duitsland draaien enorm veel biogas installatie's op laag vermogen door het gebrek aan goedkope biomassa en in Nederland gaan de Boeren met zo'n installatie zelf aan het apengas . Er zal wel een subsidiepijpleiding vanuit Brussel naar deze onderneming liggen waar de Nederlanders niets van weten.

 • info104

  Gezien jullie reactie hebben jullie de klok horen luiden maar weet je niet waar de klepen hangt, en ben je nog nooit op een goede installatie geweest.Je hebt ook burgers waar het in huis een grote tiefes zooi is en gruwelijk stinkt, heb je wel eens een koeieboer zonder koeienlucht gezien en een bakkerij bezocht waar geen baklucht aanwezig is
  Als een stel ondernemers wat proberen op te zetten zijn er altijd weer mensen die alles ter hand nemen om er tegen te stemmen , zelf doen deze mensen nooit niks maar dan kom je als maatschappij ook niks verder, denk eens een keer positief mee dat zou beter zijn.

 • aarthamstra1

  Info104 ,Waar is die klok dan .Ben er wel eens geweest. Installaties van velen 10 tallen miljoenen. Gebouwd met veel geld van de burger ,onderhouden met veel geld van de burger. Ze hadden maar een wens AFVAL reststoffen met veel energie er in. IN bermgras zit te weinig energie voor de biogasinstallatie .Ook een koe geeft er weinig melk van .. Drogen en in de verbrandingsoven levert de meeste energie op . Stop de diefstal van de burger dat is het idee.

 • varkenshouder1

  Waarom vergisting en geen verwerking in Gemert ???? Dat plan ligt al jaren bij de gemeente.

 • info104

  Aarthamstra ik dacht dat je beter op de hoogte was met je afvalmengerijtje

 • John*

  misschien staat er de nieuwe mestwet een regeltje dat elke gemeente een plaats aan moet wijzen waar minimaal 30% van het gemeentelijke mestoverschot verwerkt kan worden?? Met covergisting maak je alleen maar meer mest, deze zal je moeten verwerken. Ik neem aan dat straks het ontwateren van de mest gebeurt voordat deze de vergister in gaat?

 • B bob

  De geheime agende in de EU is vooral het terug dringen van de productie van mest op de plaatsen waar geen eenvoudige verwerking mogelijk is en waar de Natuur te zwaar getroffen wordt door overbemesting John*
  Dat is wel erg inventief deze x Bij de bron aanpakken in plaats van dweilen met de gierspuit open.

 • PeterKetelslegers

  laat dat ter niet komen. dat is slecht voor de landbouwers.die kunnen binnen kort geen voedsel meer kopen voor hun dieren alles gaatnaar de BIO GAS

 • sensia

  mest uit de bio-industrie waar dan gas uitkomt is NIET DUURZAAM.

 • aarthamstra1

  Arme info4 ,Je lijkt de overheid wel die roept ook altijd dat de burger het niet snapt .Als de waarheid te moeilijk voor ze word.
  Leg me eens uit waar ik mis zit.

 • boerkebrabant

  sensia, weet jij wat duurzaam is, alleemaal onder een boom gaan zitten, af en toe een buffel schieten, en we leven nog lang en gelukig

 • drikhend

  Je zult ergens moeten beginnen . En er is niets duurzaam . Dit is gewoon gezwam om niets. Overal komt nog transport , zaaien, oogsten , verwerken enz. bij van pas . Hier is ook energie voor nodig en die is ook niet altijd groen . Meestal is het economisch zo goed mogelijk bewerken en verwerken het mist belastend voor milieu en omgeving . En als mais , granen enz. zo duur blijven zal er weinig vergist worden . En zal men uitwijken naar ingedikte mest en rest afvallen die te vergisten zijn . Dit lost zich zelf op laat de markt zijn werk doen . En goed dat er meer energie mogelijkheden bij komen . En meer aanbieders want de grote monopolisten zullen ons in de toekomst dikke prijzen laten betalen als ze bij elkaar gekropen zijn . Je betaalt nu al te veel . Ondanks dat essent nuon enz. ook lekker van subsidie mogelijkheden gebruik maken .Alleen ben ik het wel eens dat er rekening met de omgeving gehouden moet worden . En daarom is de vestiging plaats belangrijk . Want niemand zit graag constant in de stank .

 • Noordam2

  BAKEL waar heb ik die naam meer gehoord?????

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.