Home

Nieuws 820 x bekeken

Genetische diversiteit vee neemt af

Rome – Circa 22 procent van alle veerassen wordt met uitsterven bedreigd. Dat schrijft de Wereldvoedselorganisatie FAO in een rapport.

Mogelijk wordt de afname van genetische diversiteit nog onderschat omdat nauwelijks cijfers worden bijgehouden of cijfers op oude tellingen zijn gebaseerd.

Volgens de FAO wordt in landen langzaam erkent dat de afname van de genetische diversiteit moet worden tegengegaan. De meeste progressie wordt echter nog steeds geboekt in ontwikkelde economieën terwijl landen in Afrika, het Nabije Oosten, Latijns Amerika en de Caraïben nog achter blijven.

Met name het Midden-Oosten wordt volgens de FAO gezien als één van de plaatsen waar nog veel verschillende rassen bestaan. Het is de regio waar koeien, schapen, geiten en dromedarissen het eerst als landbouwhuisdieren werden gehouden. Afrika is met zijn diverse tropische en subtropische omstandigheden ook een belangrijke plek.
Diversiteit is volgens de FAO belangrijk voor de landbouw omdat lokale soorten vaak beter zijn toegerust op lokale, soms moeilijke condities. Volgens Irene Hoffman van de FAO zijn ongeveer 45 landen bezig met nationale strategieën voor het bewaren van genetische diversiteit of het ontwikkelen hiervan.

Of registreer je om te kunnen reageren.