Home

Nieuws 475 x bekeken 1 reactie

‘Gelijk speelveld mededinging in EU nodig’

Brussel – Wanneer de Europese markt voor landbouwproducten wordt gezien als één markt, moeten de mededingingsregels in alle landen ook gelijk zijn. Dat vindt Michel Dantin, rapporteur van het Europese beleid voor Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) van het Europese Parlement.

Hij vindt dat boeren en tuinders meer mogelijkheden moeten krijgen om producentenorganisaties op te richten, waardoor ze sterker in de markt staan. Dantin wijst erop dat mededingingsautoriteiten in de lidstaten verschillen handelen. Wat in het ene land mag, wordt in een andere lidstaat niet goedgekeurd, met boetes tot gevolg.

De politicus vindt dat er gelijke regels moeten komen in alle lidstaten, waarbij boeren de mogelijkheid hebben om producentenorganisaties op te bouwen om hiermee een betere prijs voor hun product te realiseren.

Eén reactie

  • agratax2

    Voor we aan deze machtsbundeling beginnen lijkt het me goed eerst diep na te denken of het de boeren t.o.v. de supermarkten sterker maakt. Per slot kunnen de inkopers altijd nog buiten Europa inkopen als dat goedkoper is. Hoe willen de boeren op een goedkopere wereld markt verkopen? IK vrees dat de inkopers bij een ongewijzigd wereld markt beleid altijd aan het langst eind trekken. Laten we eerlijk zijn zelfs de grote multinationale coöperaties in Europa hebben de macht van de inkopers niet kunnen / willen breken.

Of registreer je om te kunnen reageren.