Home

Nieuws 3161 x bekeken 2 reacties

Geen ruimte voor agrarisch natuurbeheer in 2013

Doetinchem - De provincies hebben amper geld beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer in 2013. Ruimte voor nieuwe aanvragen is er niet.

Er is alleen budget voor lopende subsidiecontracten met boeren en soms ook voor verlenging van overeenkomsten  die volgend jaar aflopen. Alleen voor collectief weidevogelbeheer buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en voor verlenging van beheercontracten binnen de EHS is in een aantal provincies geld beschikbaar. Ook is er budget voor percelen die al in het traject zitten van functiewijziging en inrichting tot natuurgebied. Dit blijkt uit een inventarisatie door Boerderij Vandaag.

De provincies volgen hiermee in grote lijn de richting die het interprovinciaal overleg (IPO) deze zomer al aangaf. Daarin was eveneens sprake van een verlaging van de subsidietarieven van 84 naar 75 procent van de standaardkostprijs. De reden is geldgebrek. Provincies hebben taken van het rijk gekregen, maar onvoldoende budget. Het is al het tweede jaar op rij dat er feitelijk geen ruimte is voor nieuwe contracten agrarisch natuurbeheer.

Onderhandelingen over budgetverdeling tussen de provincies lopen nog. In afwachting daarvan hebben verschillende provincies een symbolisch bedrag van één euro beschikbaar gesteld voor verlenging van beheercontracten binnen de EHS. Het gaat om de noordelijke provincies, Noord- en Zuid-Holland en Flevoland. Afhankelijk van de uitkomst van de onderhandelingen wordt later dit jaar alsnog budget vastgesteld voor die categorie. Deze provincies roepen ondernemers met plannen op om gewoon met hun aanvragen te komen.

Utrecht, Zeeland en Brabant hebben wel reëel budget voor verlenging van contracten in de EHS, Overijssel niet. Limburg weet het nog niet, maar spreekt wel van bezuinigingen in verband met grote financiële tekorten. Ook Gelderland moet nog een besluit nemen, maar een woordvoerster stelt dat ook daar gemikt zal worden op voortzetting van bestaande contracten en verlenging van contracten binnen de EHS.

De provinciale SNL-subsidieregelingen zijn open voor inschrijving van 15 november tot 31 december.

Laatste reacties

  • info104

    Volgens mij is het niet zo moeilijk als we geen geld meer ontvangen voor inspaningen zoals de regels van de EHS ed. stellen, wij als boeren gewoon ons eigen gang weer gaan met de gronden te beheren naar ons eigen inzicht zoals we vroeger deden, dan hebben we dat gecontroleer en gezeik van die stadse lui ook niet meer op het erf.Wat een rust zal dat geven.

  • Bison

    Gelijk heb je info104
    Schop die bemoeials and treehuggers het erf af

Of registreer je om te kunnen reageren.