Home

Nieuws 3302 x bekeken 15 reacties

Geen opvolger op twee derde bedrijven

Roggel - Bedrijfsovername wordt steeds minder vanzelfsprekend. Het aantal opvolgers in de land- en tuinbouw neemt jaarlijks verder af. Het percentage agrarische bedrijven met een opvolger daalde van 36 procent in 2007 naar 32 procent in 2011. Op meer dan twee derde van de bedrijven is dus geen opvolger aanwezig. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Agridirect.

De afname van opvolgers is zichtbaar in alle sectoren, maar vooral in de akker- en tuinbouw. Nog maar 25 procent van de akkerbouwbedrijven heeft een opvolger. Op 95 procent van de bedrijven met plannen om te stoppen of af te bouwen is geen opvolger. De meeste opvolgers staan klaar op bedrijven die willen uitbreiden. Daar is op ruim 70 procent van de bedrijven een overnamekandidaat. Veebedrijven hebben de meeste opvolgers. In 2007 had de helft van deze bedrijven er een. In 2011 zo’n 40 procent.
Volgens cijfers zijn er regionaal grote verschillen. In Friesland en Overijssel is op respectievelijk 39 en 38 procent van de bedrijven bekend wie het gaat overnemen. Het hoogste percentage vergeleken met andere provincies. Volgens de onderzoekers is dat te verklaren door de aanwezigheid van veel rundveehouders in deze provincies. Veel minder opvolgers zijn er te vinden in Brabant en Limburg. Hier is op bijna driekwart van de bedrijven geen overnamekandidaat.
Het NAJK en de EU-organisatie van jonge boeren Ceja, luiden al langer de noodklok over de daling van opvolgers in de land- en tuinbouw. In Nederland is 4 procent van de bedrijfshoofden jonger dan 35 jaar. In andere EU-landen is dat 6 à 7 procent. Ceja-voorziter Joris Baecke: ”In Nederland krijg je steeds kapitaalintensievere bedrijven. Die moeten gefinancierd worden, ook door de opvolger.”
NAJK-voorzitter John Hilhorst bevestigt de moeilijkheden van financiering bij overname. Jonge boeren starten met een maximum aan financieringen.

Laatste reacties

 • Aukevw

  Ja dat is wel logisch hè,tegenwoordig kost een mooi bedrijf wel een paar miljoen
  Das wel logisch toch?

 • Bison

  Vroeger was boeren Arm leven en rijk sterven.
  Vandaag is het Arm leven nog armer sterven.
  De (kleine?) boer is een uitstervend ras.

 • W Geverink

  Wereldwijd neemt de politiek maatregelen om marktmacht van boeren voor zover die nog aanwezig is te ondermijnen. Grenzen open, importheffingen weg en geen productiequota waarmee kunstmatig schaarste en hogere prijzen afgedwongen zouden kunnen worden. Een over de rug van de boeren zo goedkoop mogelijk voedselpaket zodat de consument meer geld overhoud om de economie mee aan te slingeren. Ik denk dat het verstandig is dat mijn kinderen wat anders gaan doen dan als boer ten dienste te staan van de andere 97 % of zo van de bevolking. Als loodgieter of electricien kunnen ze zelf de rekening schrijven en de telkens hogere kosten doorberekenen.

 • freehold

  Ik weet niet of W geverink weet hoe het nu gaat met de loodgieters en electriëns in Nederland..... Laat staan stucadoors en metselaars.

 • agratax2

  Geverink. Ik heb dat keuze moment gelukkig een tijd geleden gehad en mijn kinderen hebben gekozen voor vakken waar vraag naar is met bijbehorende inkomens. Hun keuze gaf mij de kans om veel te zien van de wereld door her en der landbouw bedrijven te begeleiden naar een hoger plan.

 • peter63

  Zolang wij onze producten meegeven en naderhand maar moeten kijken wat ze opbrengen kunnen wij ons dan agrarische ondernemers noemen? Nee!!. Volgens mij. Zolang wij geen behoorlijke prijs kunnen beuren omdat de consument beschermt moet worden zullen er weinig kinderen zo zot zijn als pa. Maar als wij geen kalveren opfokken krijgen we nooit geen koeien. De politiek zal toch in moeten zien dat de boeren eigenlijk onmisbaar zijn (zonder boeren geen vreten op tafel) en economisch gezien is de agrarische sector van groot belang.

 • W Geverink

  Geen idee hoe het er in nederland aan toe gaat freehold maar ik weet wel dat het een maand duurde voordat bij familie in Nederland de wasmachine gerepareerd kon worden. mischien is dat iets? Hier in de oilfield is er veel behoefte aan allerlei vakmensen. Er zijn meer vacatures dan vaklui om deze mee te vullen. Boer is een hartsikke mooi beroep en als mij een netjes inkomen wordt gegund ga ik voorlopig door. Dik investeren in regulier of Bio, of zelf verwerken en verkopen van productie zie ik niet zitten. Ik denk dat veel boeren doorgaan omdat de optie om te stoppen er niet meer is.

 • John*

  in de intensieve veehouderij zijn de vakmensen al vervangen door ondernemers, in de akkerbow en veeteelt zal dat gebeuren na het afschaffen van de melkquatum en overige subsidies... ik voel me wel thuis zoals er nu in de intensieve veehouderij gewerkt wordt, voor de gesubsidieerde landbouw moeten er nog veel opvolgers een keuze gaan maken.

 • B bob

  In het verleden heb ik al veel Jongeren uit de Agrarische sector over de vloer gehad en die zijn allemaal buiten Nederland in Europa op een Duurzame manier gaan Boeren. Als je bijvoorbeeld in scandinavie Biologisch wilde gaan werken stonden de lokale Banken heel erg snel klaar met een grote zak geld en was het eenvoudig om een slecht lopend regulier bedrijf over te nemen.

 • agratax2

  Geverink. in Nederland is het eenvoudiger een nieuwe wasmachine te krijgen dan een monteur om de V-snaar te vervangen. Voor loodgieters klussen al net zo. Deze vakmensen worden niet meer opgeleid, iedereen moet net zo lang naar de middelbare school tot hij of geslaagd is of totaal ongemotiveerd om ooit nog een school te bezoeken. Een ambacht leren zien veel ouders als een afgang en hebben liever een afgestudeerd kind zonder baan, dan elke week een vieze overall een een goed inkomen voor de jongen. Onze groei economie is gebaseerd op weg werpen en nieuw aanschaffen. Groei economie is dan ook tegenstrijdig aan een duurzame economie waarbij grondstoffen+energie gespaard worden.

 • Nines

  Het is toch ook totaal niet interessant om tegenwoordig een bedrijf over te nemen. Alles wat je doet wordt afgezeken door een organisatie bestaande uit mensen die het verschil tussen een koe en een schaap nog niet uit kunnen leggen. Ben je in staat dat te negeren krijg je van de overheid belachelijke regeltjes aangeschreven die je moet volgen. Je moet allerlei formulieren invullen over je dieren, maar daardoor zit je zo lang aan het bureau dat je niet eens je vee meer kunt zien. Zolang je rond kunt komen en net aan kunt investeringen kunt doen is er niets aan de hand. Rijkdom is geen vereiste in ons leven, want geluk is een grotere rijkdom. Alleen, rondkomen is ook geen vanzelfsprekendheid als boer zijnde. Hoe komt het toch dat er weinig opvolgers zijn.

  Ze moeten eens beginnen te snijden in het HBO, mensen die leren om goed betaalt te worden om met de voeten op het bureau te zitten en alles af te schuiven op hen die minder verdienen zijn in mijn ogen geen winst voor de samenleving. HBO draagt niet bij aan de kenniseconomie. Laat mensen met ruime ervaring maar doorstromen naar de managersbanen. Als ze al die HBO-ers naar huis sturen, kunnen ze in het ambtelijk apparaat ook bijzonder hard snijden. Daar wordt alles beter van.

 • bankivahoen

  Je slaat de spijker op zijn kop Nines@,ook ik adviseer de kids vooral iets buiten de landbouw te gaan ondernemen ,iets waar nog wel waardering getoond wordt!

 • Nines

  maar bankivahoen, waar wordt nog wel waardering uitgesproken dan? Mijn ervaring is dat ijverigheid in ieder geval niet wordt beloond. Mensen van het handen-uit-de-mouwen-steken-karakter worden overal met de nek aangekeken. We zijn slaven van de maatschappij.

 • bankivahoen

  Dat klopt Nines@,maar mocht de crisis in echte hevigheid doorzetten dan is het wel makkelijk als je een 'handjesberoep 'kunt uitoefenen.Gewoon voor jezelf om in je eerste levensbehoeften te kunnen voorzien.Ik wil niet negatief zijn maar ik zie meer en meer signalen dat we in een heel vervelende tijd geraken die zijn weerga niet kent.Voorzichtig wordt er door economen al op gewezen dat we misscien nog wel 10 jaar een negatieve economische groei gaan meemaken.De eerste resultaten zijn rondom mij al volop zichtbaar aan het aantal mensen dat in de ww geraakt.Kortom we zitten in een negtieve neerwaartse spiraal.

 • Nines

  We zitten al 10 jaar in een crisis, ga maar eens kijken naar berichtgevingen uit 2002. Ik denk dat het probleem voornamelijk in de media ligt. Kijk maar naar Haren en je weet wat de macht is van de media. Als de media nu zou verkondigen dat de economie aantrekt en dat bedrijven meer vertrouwen hebben, dan zal dat naar mijn mening een zeer positieve invloed hebben. Alleen als er nu eens een dagje gematigd positief wordt gedaan, wordt dat direct afgestraft met zeer negatieve berichtgeving op de volgende dag. Daar raakt niemand gemotiveerd van. Ik zit ook al een jaar zonder baan thuis, net van de opleiding af. Niet zonder werk, want een boerderij biedt altijd mogelijkheden om iets te doen. Vrijwilligerswerk hier en daar is ook nog een alternatief. Ik heb alleen geen inkomen helaas. Als ik nu had moeten kiezen voor een studie, dan was het in ieder geval geen HBO geweest. Dan had ik er voor gekozen om een vák te leren. Want vakmensen hebben de toekomst, er wordt met smart op ze gewacht.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.