Home

Nieuws 2360 x bekeken 2 reacties

Gedeputeerde Kramer: ‘Overleg over ganzen gaat door’

Leeuwarden – “Het is veel te vroeg voor dit soort uitspraken. We zijn nog in overleg.” Dat is de reactie van de Friese gedeputeerde Johannes Kramer op een uitspraak van LTO-Noord-voorzitter Siem Jan Schenk dat de provincies de bijl in het ganzenakkoord dreigen te leggen. Schenk zei tegen Nieuwe Oogst dat de provincies een plafond willen voor de vergoedingen voor ganzenschade. Dat is tegen het uitgangspunt van LTO in, stelt hij. “Het kan niet zo zijn dat onze leden voor de ganzenschade opdraaien, terwijl de wet hen niet toestaat om hun eigen producten te beschermen”, aldus Schenk.

Kramer erkent dat de gesprekken moeizaam gaan. “Het was inderdaad de bedoeling vorige week om er uit te komen, maar dat is niet gelukt, er waren nog te veel onduidelijkheden.” De financiën zijn het belangrijkste probleem. De kosten van ganzenbeheer en ganzenschade groeien jaarlijks nog. Maar ook de aantallen af te maken ganzen zijn een gevoelig punt. Uitgangspunt van het G7-akkoord is dat op den duur in de winterperiode geen ganzen meer worden afgeschoten. Dat zou kunnen als in de zomer effectief bestreden wordt. In kringen van jagers en boeren is hier veel weerstand tegen. Zij denken dat de groei van het aantal ganzen in zomer en winter niet tot staan kan worden gebracht zonder drastische aantalsreductie  in de winter.

De partijen komen komende week weer bijelkaar. Op tafel ligt een uitwerking van het G7-akkoord van vorig jaar. Nieuw daarin is de inrichting van ‘rustgebieden’ ter vervanging van de huidige foerageergebieden. Het is een voorstel van LTO. Bedoeling is vereenvoudiging van de regels, aldus LTO-onderhandelaar Peter de Koeijer. In rustgebieden gelden geen beheerpakketten meer, maar een standaard schadevergoeding van 130 procent. De gebieden worden aangewezen in samenspraak met verschillende partijen, waaronder LTO. Ze komen op plaatsen waar in het verleden veel ganzenschade is geweest. “Nu liggen veel foerageergebieden op plekken waar geen ganzen komen. Dat is niet efficiënt”, aldus De Koeijer.

Verschil met de foerageergebieden is dat boeren niet kunnen kiezen of ze wel of niet meedoen aan de ganzenopvang. Dat kunnen ze nu wel.

Schade aan grasland wordt volgens De Koeijer wèl vergoed in het voorliggende voorstel. Het is weliswaar betiteld als niet-kwetsbaar gewas, maar dat betekent alleen dat er geen verplichting geldt om preventieve verjagingsmaatregelen te treffen. “Dit is geen punt van discussie met het IPO.”

Laatste reacties

  • koestal

    overleg gaat door ,maar er wordt geen besluit genomen om de ganzen te bestrijden,dus het blijft zo als het is

  • koestal

    geen nieuw gras inzaaien ,is het beste, of een lasergeweer aanschaffen

Of registreer je om te kunnen reageren.