Home

Nieuws 11 reacties

Frans rattenonderzoek 'niet wetenschappelijk'

Den Haag/Parma - Het Franse onderzoek naar de langetermijneffecten van genetische gemodificeerde mais op de gezondheid van ratten voldoet niet aan de wetenschappelijke vereisten.

Belangrijke Europese voedselveiligheidsdeskundigen zijn het daarover eens.

Dat zegt het Bureau Risicobeoordeeling van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA).

De NVWA heeft bij het onderzoek overleg gehad met het voedselveiligheidsinsituut RIVM-Rikilt, de Europese Voedselveiligheidsautoriteit Efsa, het Duitse voedselveiligheidsinstituut BFR en collega's in België en Frankrijk.

Het Franse onderzoek kwam twee weken geleden in de publiciteit. De Franse onderzoekers concludeerden dat ratten ernstige afwijkingen kregen door de consumptie van genetisch gemodificeerde mais die bestand is tegen het bestrijdingsmiddel glyfosaat.

Volgens het Franse onderzoek kan de levenslange blootstelling aan genetisch gemodificeerde mais en het bestrijdingsmiddel Roundup (glyfosaat) tot ernstige dodelijke ziekteverschijnselen leiden.

De NVWA zegt in een advies aan staatssecretaris Bleker dat de Franse onderzoekers verbanden leggen tussen behandeling en effecten die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. De kans is groot dat de Franse onderzoekers een verkeerd beeld van de resultaten van de tweejarige voederproef in de rat hebben gegeven. Vergelijking van de verschillende diergroepen is niet goed mogelijk, doordat de verschillende groepen voer hebben gehad dat niet vergelijkbaar was.

Laatste reacties

 • joannes

  Dat is dan een uitnodiging voor onderzoekers de proef nog een keer over te doen in de juiste omstandigheden. Over 2 jaar graag een rapport! Ik en velen zijn natuurlijk wel nieuwsgierig naar zo´n onderzoek. Het verbaasd me, of... stelt me teleur, dat deze proef niet bij toestemming voor dit genetisch gemanipuleerd mais is gedaan door de NVWA. Men zal het excuus geldgebrek wel gebruiken terwijl juist hier risicos voor de volksgezondheid zijn.

 • Noordam2

  dat de proef niet aan de wetenschappelijke eisen voldoet zal ongetwijfeld waar zijn maar dat er met spoed wel proeven komen op diverse plaatsen die wel aan de wtenschappelijke eisen voldoen lijkt mij duidelijk

 • HvdR

  Ik denk dat er zat proeven worden gehouden die de wetenschappelijke toets der kritiek wel kunnen doorstaan en die tevens de GMO knutselaars niet in diskrediet brengen. Maar die halen het nieuws natuurlijk niet. Het is pas nieuws als het negatief uitpakt voor de Gentech industrie.

 • B bob

  HvdR , jouw reactie's zijn altijd extreem pro gentech aangezien dat jouw inkomstenbron is . Wat is er mis met de kille waarheid bekent maken en daarmee de totale ondergang van de Menschheid vertragen? Hoe belangrijk is jouw persoonlijke welvaart ? Ooit iets gelezen over Karma ?

  Gentech is overgens heel milieuvriendelijk indien er veel mensen sterven door deze technologie . De grootste milieuramp is immers de Mensch

 • joannes

  HvdR, het probleem van die ¨goede¨ proeven zijn (vaak) gefinancierd door de producent van GMO knutselaars, en dat is juist twijfelachtig. Laat de consumenten bond eens zo´n proef financieren! Dan kunnen we ervanuit gaan dat er kritisch naar de methode en de uitkomsten is gekeken. Het NVWA, heeft waarschijnlijk onvoldoende geld.

 • B bob

  Joannes, de consumentenbond is slecht in beperkte mate objectier en betrouwbaar . Voor een deel draait deze organisatie op geld uit de voedingindustrie en daarom zullen ze niet in die voedende hand bijten daar in den haag.

 • joannes

  B bob Dan gewoon belasting geld met een bureaucratie! Er moet iemand te vertrouwen zijn!

 • HvdR

  Jullie snappen helemaal niets van degelijk wetenschappelijk onderzoek. Wie de geldschieter is maakt geen bal uit zolang je al je gegevens maar laat beoordelen door vakgenoten die niet automatisch jouw belang delen. Dat heet een peer review.
  Maar zelfs voor de leek is het al gemakkelijk te volgen met wat basislogica, getuige de laatste alinea van dit NVWA commentaar.

 • politiek

  Maar HvdR toch. De Franse wetenschappers en onderzoekers waarschuwen voor het gebruik van genetisch gemodificeerde mais en volgens NVWA valt het wel mee. ! Waar baseerd men dergelijke uitspraken op . ! Is men nu aan het discussieeren over de manier van onderzoek ! of over de nadelen van die gen tech. mais. ! Vergeet niet dat eerder ook de bestuurlijke integriteit van bestuurlijke ambtenaren in Nederland , ook de NVWA dus , in twijfel werd getrokken bij voedselveilheid ! ? Vergeet niet dat er enorme economische belangen een rol spelen waar mogelijk het bagatiliseren van onderzoeken ook een factor is. ?

 • B bob

  Johannes, Soms moet de mens gewoon logisch blijven nadenken en geen ondoordacht beslissingen nemen .
  monsanto/syngenta/basf/bayer zijn dit jaar met hun zogenaamde perfect gewassen flink op hun bek gegaan aangezien die droogtebestendigheid en schimmelbestendigheid erg tegen bleek te vallen. Ook het ruondup ready verhaal krijgt een akelige nasmaak aangezien dit het steeds moeilijker maakt om onkruid te bestrijden aangezien alles resistent wordt tegen de zwaarste middelen. Onderzoeken is geld verspillen! Want als je gewoon goed blijft kijken naar wat er in de practijk gebeurd leer je veel meer.
  De landbouwer ziet zijn zuurverdiende geld verdwijnen in de zakken van de chemische industrie en kan niet meer zonder de steeds duurder wordende chemie. Dat is de reden dat de Chemische industrie straks de hele voedingsketen in handen heeft en dan wordt het voedsel pas echt duur (terwijl de vrije ondernemers in de Land en Tuinbouw dan al allemaal als loonslaaf werken bij de Banken.)

 • politiek

  Joannes, inderdaad geldgebrek of geen geld voor willen reserveren , door de overheid , om daar een ,,neutraal,, oordeel over te kunnen geven is bekend. Vaak/meestal worden onderzoeken , ook in Wageningen Universiteit gesponserd. Tevens is er geldgebrek voor opsporing en bestrijding van de meerdere milieudilicten in de landbouw ( groeibevorderaars,antibiotica). Dit heeft rechtstreeks te maken met voedselveiligheid en volksgezondheid. Controles i.v.m. die duizenden agrarische bedrijven over natuurbeschermingswet enz. vallen mijn inziens dan in het niet voor dit urgent belang , volksgezondheid. Ook de genetisch gemodificeerde rassen zullen een groot gevaar gaan brengen voor volksgezondheid. Vooral omdat ook die onderzoeken door veel kapitaal gesponserd worden !

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.