Home

Nieuws 2 reacties

Flipsen ziet verdubbeling ‘groene soja’

Rotterdam – Volgend jaar groeit het volume duurzaam geteelde soja naar minstens 800.000 ton. Dat is een keer zo veel als dit jaar. Dat zegt Henk Flipsen, directeur van Nevedi, brancheorganisatie van de veevoersector.

Volgens Flipsen wordt in 2012 circa 400.000 ton soja RTRS-gecertificeerd. Het certificaat garandeert dat het gewas is geproduceerd volgens de eisen die zijn afgesproken binnen de Ronde Tafel voor Duurzame Soja.
Flipsen noemt de getallen in een reactie op de start van een nieuwe Milieudefensie-campagne tegen het gebruik van sojameel in diervoeders. Milieudefensie concludeert op basis van een rapport dat het liet opstellen door bureau Profundo dat de vraag naar sojameel een belangrijke oorzaak is voor ontbossing in Zuid-Amerika. Volgens Flipsen blijkt uit onderzoek met satellietbeelden dat dit niet het geval is.

Het rapport stelt dat de vraag vanuit de markt naar sojameel en sojaolie de drijvende kracht is achter de groeiende vraag naar soja. Dat sojameel meer dan een bijproduct is van de productie van sojaolie, is een conclusie die volgens Flipsen al breed bekend is en ook niet door de veevoersector wordt ontkend. Flipsen nodigt campagneleider Klaas Breunissen van Milieudefensie uit voor een gesprek over de feiten.
In 2006 hebben Braziliaanse sojaverwerkers en handelaren echter afgesproken om geen sojabonen meer te kopen van land in het Amazone regenwoud dat na 24 juli 2006 is ontbost, het zogeheten Amazone Moratorium. Daarnaast groeit het aandeel RTRS-gecertificeerde soja. Een serie afnemers wil in 2015 alleen nog gecertificeerde soja afnemen. Binnen de Ronde Tafel werken NGO’s (non-gouvernementele organisatie), overheden en bedrijven samen aan de ontwikkeling van een groot aantal criteria voor duurzame teelt en handel.

Laatste reacties

  • ed12345

    Wie gaat dit daadwerkelijk controleren

  • denker123

    Groene soya is niets meer dan zijn handen wassen in onschuld.China en anderen nemen de niet groene soya zonder schuldgevoelens af,die in voormalig regenwoud zonder vruchtwisseling met gentech en bergen spuitmiddelen geteelt is,of anders wordt er z.g. biodiesel van gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.