Home

Nieuws 16 reacties

Financiering in gevaar bij uiteenvallen Eurozone

Den Haag - Het verkrijgen van financiering vormt bij het uiteenvallen van de Eurozone met afstand het grootste knelpunt voor de landbouw. Dat blijkt uit een analyse van het landbouweconomisch instituut LEI, gepresenteerd door onderzoeker Petra Berkhout.

Volgens Berkhout is een Grieks faillissement voor de sector nog wel goed op te vangen, maar is een Spaans vertrek zeer kostbaar. In de analyse heeft het LEI Italië buiten beschouwing gelaten omdat het land er fundamenteel beter voor zou staan. De overblijvende Zuid-Europese landen vertegenwoordigen samen 7,5 procent van de exportomzet van de Nederlandse agribusiness. Het Griekse deel is met een exportomzet van 855 miljoen euro beperkt en een devaluatie van de nieuwe drachme met 80 procent zal Nederland niet hard raken. Wanneer Spanje uit de Eurozone vertrekt, zal de nieuwe Spaanse munt vermoedelijk 30 procent minder waard zijn dan de euro. Spanje is een grote exporteur van tuinbouw en vlees ook op Duitsland, de belangrijkste markt voor Nederland. Berkhout: "een Spanje buiten de Eurozone vormt een serieuze bedreiging voor de Nederlandse export op Duitsland in deze categorieën en zal prijzen sterk onder druk zetten." Berkhout zei tijdens de bijeenkomst in het conferentiecentrum van Madurodam dat de euro vermoedelijk door desintegratie van de euro zal dalen in waarde, en niet zoals sommige economen hebben aangegeven, zal stijgen. "Hierdoor verbetert de Nederlandse exportpositie in landen buiten de Eurozone, maar de concurrentie op euromarkten vanuit landen met een nog zwakkere munt neemt dus toe. Ik zie met name een bedreiging in de hogere prijs die zal moeten worden betaald voor veevoergrondstoffen, vaak verrekend in dollars."

Laatste reacties

 • joannes

  En zo heeft iedereen wel een mening! Wat duidelijk is, is dat nu al de financiering in de zuideuropese landen flink duurder is, zo niet onmogelijk ivm de desinteresse van de betrokken bank.

 • B bob

  indien Spanje uit de Euro stapt wordt het alleen maar belangrijker om vooral op tuinbouw gebied op QUALITEIT sterk te blijven . Het enige dat Spanje nog voor voordeel heeft is het klimaat aangezien ze de landbouwgrond al volledig naar de kloten hebben geteelt. Alleen met de inzet van illegale afrikaanders en het gebruik van extreem gevaarlijke chemische middelen kunnen ze daar nog een beetje geld verdienen want het telen van groente op substraat is niet meer zo eenvoudig nu dat veel insecten en pathogenen moeilijk te bestrijden worden .

 • ikkethuis

  b bob, kun je je laatste zin wat meer uitleggen wat je hier mee bedoelt?? Als de grond ziek wordt ga je juist op substraat telen.

 • Richardm

  Bbob, nooit het vak aardrijkskunde gehad op school? Daar leer je dat het lastig is om met een klimaat dat spanje heeft (BSh en Csa) landbouw te bedrijven! De onzin die u hier vermeld is dus volstrekt onzin.

 • B bob

  Ikkethuis,
  theoretisch heb je gelijk maar de teelt op substraat gaat momenteel ook niet meer zo makkelijk kosteneffectief.
  Richardm, De spanjaarden hebben de landbouwgrond o.a. met de teelt van chemische sinaasappelen verkloot en in de periode tussen september en maart is veel gewerkt met andere gewassen. Jouw reactie is dus onzinnig te noemen.

 • ikkethuis

  b bob, theoretisch heb ik gelijk? ik ben een man van de praktijk, en weet als je alle kosten en opbrengsten meeneemt, men kiest voor substraat teelt in bv tomaten etc tov chemische grondontsmetting. De opbrengsten zijn veel hoger, en het gewas is beter te sturen.Maar wat bedoelde je nou eigenlijk te zeggen

 • B bob

  In de Nederlandse Glastuinbouw en spaanse foliekassen hebben de telers momenteel veel last van schadelijke schimmels zoals botritus en ook de trips waren bijna niet te bestrijden met de toegestane middelen. De winstgevendheid van deze sector is dan ook extreem laag . Ik was niet lang geleden bij een aantal kwekers in het westland en zag hoeveel kassen momenteel leeg staan omdat de kwekers van te voren al wisten dat ze niets zouden kunnen verdienen dit jaar.

 • Ross

  Je komt ook overal he Bobke(mooie droom wereld LOL)

 • ikkethuis

  b bob, je haalt een aantal dingen door elkaar
  1 dat er kassen leeg staan klopt, maar dit komt door de crisis waarin de groente en bloementeelt zich momenteel bevind, en heeft niets met de substraat teelt te maken.
  2 men gaat niet op substraat telen om van botrytis of trips verlost te zijn, maar men doet dit vanwege schimmelziektes in de grond en aaltjes.
  3 als men botrytis tegen wil gaan kan men beter de verwarming aan zetten, en het gewas droogstoken.
  Bepaalde dingen zijn wel waar die je zegt, maar je combineert ze, zodat het geheel niet meer klopt.
  Trouwens, als ik jou reacties zo lees moest je juist voor substraatteelt zijn want deze is in nederland de milieuvriedelijkste manier van telen.Chemische middelen hoef je bijna niet te gebruiken en geen uitspoeling in het grondwater.

 • B bob

  Ikkethuis, Minstens 35 familieleden van mij telen onder glas in Nederland !
  Ik weet dus wel een beetje waar ik over praat aangezien de meeste van deze ondernemers het erg moeilijk hebben.
  1- De consumptie van kasgroente bleef onverminderd hoog maar kwam uit de nieuwe kassen in de wieringermeer. Een Nederlandse glastuinbouw is heel traag aan het overstappen op Weerbaar telen met Kokosslabs en de telers die daarmee beginnen voor ze op de fles gaan hebben een riant bestaan.
  2- de kwekers gingen op advies van de chemische industrie en producenten van glaswolslabs werken op een steriel medium met kunstmest en zware chemische ontsmettingsmiddelen. De productie in volume werd belangrijker dan de smaak/voedzaamhied en Qualiteit op het gebied van natuurlijke weerstand van het gewas.
  3- Door de hoge gasprijs kan de kweker niet voorkomen dat in de ochtend het gewas nat slaat door condensatie aangezien het stoken tot een minimum beperkt wordt.
  Ik probeer zo duidelijk mogelijk te reageren maar de communicatie via deze site blijft zijn beperkingen houden Mijn excuses hiervoor.
  Ik ben absoluut tegen de glaswolslab en bijbehorende chemie maar kan een teler die Weerbaar teelt op een kokosslab met een effectief bodemleven wel waarderen.

 • ikkethuis

  b bob, op pure kokos kun je geen tomaten telen, want dit is waterafstotend. Kokos wordt wel bij potgrond bijgemengd om deze luchtig te maken.
  Het is geen glaswol, maar steenwol waarop grootschalig geteeld wordt, en tijdens de teelt wordt nagenoeg geen chemie gebruikt.
  Bij de teelt uit de grond is er geen bodemleven in de matten steenwol.
  Ik waardeer je streven naar een milieu vriendelijke teelt en dierenhouderij, maar dat is mijn streven ook en vele met mij op deze site, maar het moet dan ook haalbaar zijn en ook vriendelijker zijn. Je moet dan ook alles tellen.

 • B bob

  Ikkethuis, Het lijkt er op dat we elkaar gezellig blijven tegenspreken!
  Kokosvezels in een kokosslab zijn speciaal behandeld zodat het na lang inwateren gewoon veel vocht kan opnemen ( wordt in geperste vorm ingevoerd )
  Steenwol is bruin en wordt alleen in de bouw gebruikt en de glaswol in de hydroslab is gemaakt van glasvezels en geel van kleur. De meststoffen in de hydroslabteelt zijn VOLLEDIG op chemische basis aangezien er geen natuurlijk element inzit!
  Ik elke teelt ontstaan een vorm van bodemleven doordat de planten organische stof produceren en insecten microben uit de vrije natuur verplaatsen.
  Een schimmel is samen met bacterieen een deel van het bodemleven zoals in de natuurlijke bodem.
  Er is meer haalbaar dan veel Land en Tuinbouwers denken. In de schoolbank lezen deze mensen echter al de boeken die door de chemische industrie geschreven zijn en daarin staat dat je zoveel mogelijk de Natuur moet weren uit de sector.
  De Natuur is echter veer beter in staat om de Boer te helpen bij zijn productie dan de makers van zwaar gif .

 • B bob

  Net nog even iets gelezen over een van de twistpunten ! Wat betreft steenwol of glaswol hebben we waarschijnlijk beide gelijk aangezien bij steenwol eerst het steengruis omgezet wordt in silica voordat het verhit wordt en dat is dezelfde stof waar ook glas van gemaakt wordt.

 • aarthamstra1

  Waar men bang voor is ,is ook de diepste oorzaak van de crisis. Als Spanje uit de euro stapt. kan het goedkoper produceren word er gezegd. en prijst het Holland uit de markt. Met andere woorden nu ligt de poel plat in Spanje .Om uit de crisis te komen moeten ze Verdienen /produceren. Als hoe dan ook, het lukt dat Spanje gaat produceren(WERKEN) gaan die Duitsers of wie dan ook meer consumeren???. Elk land moet om uit de crisis te komen meer consumeren dan produceren .DAT MOET VERANDEREN!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • ikkethuis

  b bob, ik sta voor elke mening open, en als iemand iets beter weet wil ik het ook proberen en heb het ook altijd geprobeerd, en dikwijls koste het geld. Waar jij je wijsheden vandaan haalt weet ik niet maar niet uit de praktijk, en als je het ook niet uit boeken haalt en praktijk bijeenkomsten, dan moet je het wel bijna zelf fantaseren. Maar als je mij een site geeft waar ik hier meer over kan leren, wil ik er graag eens naar kijken.

 • B bob

  Beste Ikkethuis, Ik ben zelf geen tuinbouwer maar heb zoals ik eerder schreef veel glastuinbouwers in de familiekring, Ik fantaseer niet en heb ook niet alle kennis paraat . Het enige dat ik weet is wat ik verneem bij mijn Familieleden tijdens mijn regelmatige bezoeken aan Europa.
  Ik ga geen namen doorgeven van kwekerijen maar als je 'Bodemweerbaarheid - Andre van der wulff 'Googled kom je boeiende lectuur tegen . Effectieve Microrganismen ( Google) zijn essentieel in een groeimedium aangezien die een natuurlijke balans geven aan het gewas. Kijk uit met compostthee als er dierlijke mest in de productie is gebruikt want dan kan deze besmet zijn met pathogenen.
  Indien je het idee hebt dat je in het verleden geld hebt verspilt moet je weten dat dat bij het groeiproces van een Mens hoort (leergeld)

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.