Home

Nieuws 566 x bekeken

Farm Bill loopt af, melkprijssteun vervalt

Washington – De Republikeinen en Democraten in Amerika zijn het op de valreep niet eens geworden over nieuwe landbouwwetgeving voor de komende vijf jaar, de zogeheten Farm Bill. De wetgeving liep tot 1 oktober.

De financiering van een groot deel van de subsidieprogramma’s loopt door tot maart, maar melkveehouders kunnen voorlopig niet profiteren van de prijssteun die in voorstellen voor een nieuwe Farm Bill is opgenomen.
Melkveehouders in de VS krijgen volgens het Milk Income Loss Contract Program prijssteun wanneer de melkprijs onder een bepaald niveau daalt, waarbij ook rekening wordt gehouden met de ontwikkeling van voerprijzen. Vanaf april 2010 tot en met januari van dit jaar waren melkprijzen zo hoog dat boeren geen prijssteun ontvingen, maar de laatste maanden bewoog de steun steeds rond de 2,5 eurocent per kg.
Melkveehouders krijgen de steun dertig dagen na de melk wordt geleverd. Ze zullen het wegvallen van de prijssteun dus in november voelen. Het gebrek aan steun komt extra ongelegen, omdat in de VS de meeste veehouders mais voeren en de maisprijs op een zeer hoog niveau beweegt. Oplopende voerprijzen leidden al tot een inkrimping van de veestapel in de VS. De belangenorganisatie Dairy Farmers verwacht dat nieuwe wetgeving toch in december of januari wordt aangenomen, ná de presidentsverkiezingen.
In de voorstellen van zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden wordt wetgeving voor compensatie voor weerschade bij gewassen permanent gemaakt en uitgebreid. Dit jaar zagen maistelers en in mindere mate sojatelers in het Middenwesten van de VS een groot deel van hun oogst verdorren door extreem heet en droog weer. Waar akkerbouwers doorgaans goed verzekerd tegen de schade waren, kwamen producenten van vlees, melk en eieren in de problemen. De regering Obama kon weinig meer doen dan braakliggend land als grasland aanbieden en voor enkele tientallen miljoenen dollars vlees opkopen om de vleesprijs te ondersteunen.
Volgens het American Farm Bureau zal de VS zonder nieuwe Farm Bill de huidige verlengen. In de huidige wetgeving zit wel meer productiesteun, maar boeren hebben zekerheid nodig wanneer ze met de bank financieringsafspraken maken over een lange periode. Wanneer de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney de verkiezingen wint, bestaat de kans dat een deel van de prijssteun en verzekeringen tegen weerschade verdwijnen, omdat de Republikeinse Partij het overheidstekort sneller wil verkleinen.

Of registreer je om te kunnen reageren.