Home

Nieuws 816 x bekeken 2 reacties

FDA laat hogere waardes mycotoxine toe

Washington - De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) gaat tijdelijk toestaan dat in de staat Illinois voedermais met meer dan 20 milligram aflatoxinen gemengd mag worden met mais dat minder of geen aflatoxinen bevat. Dat laat de FDA weten in antwoord op een verzoek van de Illinois Department of Agriculture. Die wilde dat dit mogelijk zou worden gemaakt omdat er momenteel een tekort aan mais. Eerder werd deze tijdelijke versoepeling ook verstrekt aan de staat Iowa.

De FDA benadrukt dat de mais na het mengen wel getest moet worden dat deze niet boven de maximale grens van 20 milligram aflatoxine uitkomt. Mais met meer dan 300 miligram aflatoxine mag helemaal niet gebruikt worden. De gemengde mais mag alleen gevoerd worden aan volwassen dieren.
Aflatoxine is een giftige stof die afkomstig is van een schimmel (Aspergillus flavus en Aspergillus parasiticus) die kan voorkomen in mais, vooral tijdens droge perioden. Dieren kunnen er behoorlijk ziek van worden.

Laatste reacties

  • B bob

    Waarom nog normen opstellen als je toch continue alles afzwakt ?

  • politiek

    Het opmengen of vermengen van gondstoffen die boven een grenswaarde zitten met het eindproduct b.v. voeders voor de veehouderijindustrie is ook in Nederland bekend. Het zogenaamde opmengen , vermengen of versnipperen genoemd. Het eindproduct blijft onder die grenswaarde of men probeert er onder te blijven Dit i.v.m. met voedselveiligheid en volksgezondheid. Die chemische stoffen of aflatoxinen in dit geval kan kanker veroorzaken , tot en met zelfs het ongeboren kind gevoelig maken voor leverschade en kanker. Valsheid in geschrifte en fraude zijn meer regel als uitzondering bij deze praktijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.