Home

Nieuws 525 x bekeken

FAO-voedselprijsindex omhoog door zuivel en vlees

Rome – De FAO-voedselprijs is vooral door fors hogere zuivel- en vleesprijzen in september 1,4 procent gestegen tot het hoogste niveau sinds maart. De graanprijs steeg 1 procent terwijl prijzen voor suiker en plantaardige oliën juist daalden. Volgens FAO-hoofdeconoom Abdolreza Abbassian zullen prijzen de komende maanden op een vrij hoog niveau blijven, en sterk blijven schommelen.

De FAO-voedselprijs staat momenteel 22 punten onder een historische piek van 238 punten die in februari 2011 is genoteerd. De index van zuivelprijzen is wereldwijd 7 procent gestegen ten opzichte van augustus. Het betreft de scherpste maandelijkse stijging sinds januari 2011. De stijging is zichtbaar voor alle zuivelcategorieën, van boter tot melkpoeder, en de oorzaak ligt in een sterke vraag en hogere voerkosten.

De vleesprijs steeg in september 2,1 procent ten opzichte van augustus. Het betreft de derde maandelijkse stijging op rij. De nog sterker van graan afhankelijke varkenshouderij en pluimveehouderij zagen prijzen met respectievelijk 6 en 2 procent toenemen. De stijging van afzetprijzen kan een stijging in kosten niet geheel compenseren. De gemiddelde vleesprijs staat nog een fractie onder het gemiddelde over 2011.

De graanprijsindex is 1 procent gestegen doordat een prijsstijging voor tarwe en rijst een prijsdaling bij mais ruimschoots compenseerde. Nadat een krimpend, voor export beschikbaar, maisvolume maandenlang de graanprijzen omhoog duwde, begint de markt zich volgens de FAO zorgen te maken over een beperkte tarwevoorraad. De tarweprijs tendeert momenteel volgens de FAO sinds ruim een week wel weer omlaag nadat Russische beleidsmakers bekendmaakten geen exportrestricties voor graan in te voeren.

De wereldwijde graanoogst daalt volgens de FAO licht van 2.295 naar 2.286 miljoen ton, maar landen met een laag inkomen die minder voedsel produceren dan consumeren (LIFDC’s) behalen een recordoogst. Hierdoor lijkt een voedselcrisis zoals in 2008 op korte termijn niet waarschijnlijk al zijn in bepaalde regio’s, zoals Syrië, wel tekorten. De wereldwijde graanvoorraad daalt echter wel met 28 miljoen ton naar 499 miljoen ton, met als gevolg aanhoudend hoge en schommelende prijzen.

De hoge prijzen maken dat de LIFDC’s in het seizoen 2012/2013 een recordbedrag van 36,5 miljard dollar (28,2 miljard euro) uitgeven aan graanimporten. Vorig seizoen bedroeg de rekening volgens de FAO 35,2 miljard dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.