Home

Nieuws 1376 x bekeken 5 reacties

Europese Commissie houdt vast aan 5 procent bijmengplicht

Brussel – De bijstelling van de bijmengplicht door de Europese Commissie kan leiden tot een nieuwe voedselcrisis. Dat zegt voorzitter Jaap Haanstra van LTO-vakgroep akkerbouw.

De Commissie maakte woensdag bekend het volume biobrandstoffen uit voedselgewassen dat in 2020 mag worden bijgemengd te willen beperken tot 5 procent. Eerder genoemde regels om gevolgen van indirecte verandering van landgebruik vanwege biobrandstoffenproductie te beperken worden niet in beleid omgezet.

Haanstra stelt dat de lobby tegen biobrandstoffen het gezicht draagt van ontwikkelingsorganisaties, maar in werkelijkheid vooral gevoerd is door multinationals die goedkope grondstoffen willen. "Wanneer prijzen omlaag gaan, leidt dat in potentie tot een nieuwe graancrisis. De investeringen in de teelt nemen af en het areaal zal minder snel uitbreiden." De European Biodiesel Board stelt dat verduurzaming in de EU met de voorstellen een harde klap te verwerken krijgt, en dat 450.000 banen en miljardeninvesteringen op het spel staan.

Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks vindt dat de maatregelen juist niet ver genoeg gaan. "Wanneer bossen worden omgehakt vanwege de grotere vraag naar biobrandstoffen zijn volgens de wetenschap de gevolgen voor het klimaat slechter dan bij gebruik gewone benzine en diesel. De Europese consumenten hebben geen zekerheid of de biobrandstoffen in hun auto's goed zijn voor de planeet."
De Europese Commissie eist in de nieuwe voorstellen voor bijmenging dat bedrijven rapporteren over indirecte vervuiling, maar bedrijven hoeven niet te voldoen aan specifieke criteria. Daarmee geeft de Commissie toe aan critici die stellen dat het effect nauwelijks te meten is. Het gevolg is dat bijvoorbeeld producenten van biodiesel vervaardigd uit koolzaad, palmolie of sojaolie, ook in de toekomst beloond kunnen worden voor het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Milieuorganisaties stellen dat van productief land, dat eerder werd gebruikt voor voedselproductie, door de bijmengplicht in de EU en VS steeds meer wordt gebruikt voor de productie van energiegewassen. Het is voor veel boeren in ontwikkelingslanden lucratief om energiegewassen te telen voor het buitenland, terwijl het bij de export van voedsel lastig is vanwege hoge Westerse eisen voor kwaliteit en veiligheid. Het gevolg is dat elders in ontwikkelingslanden weer oerwoud en graslanden, die veel CO2 vasthouden, verdwijnen en worden ingezet om voedsel te verbouwen, aldus Greenpeace.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  een ding is wel zeker, de olie en gasvoorraad zal op een gegeven moment op zijn, hoe dan verder?

 • bankivahoen

  De voorraden zijn veel groter als de oliemaatschappijen ons doen geloven om de prijs op te kunnen drijven,iets wat geen stand houdt als men zegt dat er met nog voor duizenden jaren olie en gas genoeg is.Met name in Zuid-Amerika zitten gigantische nog niet aangesproken bronnen.Voor de kust van Brazilie zit misschien wel de grootste bron ooit.Dessalnietemin zou het goed zijn als er een goed alternatief komt dat ons niet meer afhankelijk maakt van onbetrouwbare leveranciers!

 • trekker123

  Nou, voor duizenden jaren voorraad? Zou je niet een nulletje in de war zijn? Al is er nog voor 100 of 200 jaar, is het natuurlijk nog de vraag of die hoeveelheid er dan maar in toenemend tempo doorheen moeten jagen.

 • Bison


  God zat niet te spelen toen Hij de wereld maakte,hij wist precies hoe het zou gaan en heeft voor genoeg olie en gas gezorgd tot aan armagedon.

 • B bob

  kijk eens op www.itar.org voor een blik in de toekomst !
  Wie geloofd dat aardolie een fosiele brandstof is die makkelijk op zal gaan is erg naief ( door de olieindustrie gehersenspoeld ) Er zijn hier in Texas waar de jaknikker elke keer weer teruggeplaatst worden omdat de bron ineens weer onder druk staat. Het thermochemische proces in de aardbol heeft aardolie als bijproduct .
  De grote hoeveelheid NOX in de onvolledig verbranding van fossiele brandstof veroorzaakt de Armagedon waar Bison het over heeft . We gaan als mensheid ten onder aan onze slechte eigenschappen en dat is een verademing voor Moerder Natuur .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.