Home

Nieuws 1227 x bekeken

Europa verdeeld over steun aan jonge boeren

Luxemburg - De Europese Raad van landbouwministers is sterk verdeeld over de wijze waarop Europese jonge boeren gesteund moeten worden. Dat blijkt tijdens de landbouwraad.

Eurocommissaris Dacian Ciolos van landbouw wil in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) extra steun mogelijk maken voor jonge ondernemers, om de sterke vergrijzing in de landbouw tegen te gaan. De mogelijkheid is om de jonge ondernemers generiek te steunen via directe betalingen uit de eerste pijler, of via speciale regelingen in de tweede pijler. De meningen hierover lopen sterk uiteen.

Nederland heeft de voorkeur voor de tweede pijler, omdat hiermee gerichter steun gegeven kan worden. Staatssecretaris Henk Bleker benadrukte dat hij heel positief is dat er geld beschikbaar wordt gesteld voor de jonge ondernemers en dat hij het belangrijker vindt dat er middelen zijn, dan of deze via de eerste of de tweede pijler beschikbaar zijn.

De opstelling van Duitsland viel op tijdens het debat. Het land zegt geen problemen te hebben met de aanwas van jonge boeren. Ze vinden extra steunmaatregelen dus niet direct nodig. “Extra steun voor jonge boeren zoals de directe inkomenssteun zal niet leiden tot meer jongeren die boer willen worden”, zei de Duitse landbouwminister Ilse Aigner. Ze pleit, net als haar Deense en Oostenrijkse collega, voor een systeem in de tweede pijler waarin lidstaten vrijwillig kunnen meedoen. Meerdere Oost- en Zuid-Europese landen pleiten juist voor een Europese aanpak tegen de vergrijzing in de landbouw.

Ciolos benadrukt dat hij een gemeenschappelijk beleid voor steun van jonge boeren wil, maar geen verplicht beleid. Hij vindt dat er in elk land steunmaatregelen zouden moeten zijn voor jonge boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.