Home

Nieuws 13 reacties

"Europa kijkt tegen Nederlands antibioticabeleid op"

Utrecht – “Nederland is een voorloper op het gebied van antibioticareductie en zal onze volle aandacht blijven houden de komende jaren”. Dat zei Christianne Bruschke, de hoogste veterinair bij het ministerie van ELI op een ESBL symposium in Utrecht. Volgens Bruschke is er nog al eens wat kritiek op het Nederlandse antibioticabebeleid, dat zou namelijk te streng zijn.

Maar volgens de veterinair wordt Nederland in de rest van Europa gezien als voorloper. "Dat we de uitvoering van het antibioticabeleid aan de sector zelf over laten is vrij uniek. Zelfs Denemarken kijkt tegen ons op. Het Deense systeem om antibiotica te verlagen (met gele en rode kaarten) werkt wel, maar is sterk overheidsgestuurd en daardoor kostbaar”, aldus Bruschke. Ze gaat binnenkort in Frankrijk en België uitleg geven hoe Nederland werkt aan verlaging van antibiotica. “De Franse overheid wil de komende vijf jaar een antibioticareductie van 25 procent realiseren. Maar de overheid krijgt moeilijk contact met de veehouders en dierenartsen en zit met de handen in het haar. Ze willen graag horen hoe wij dat doen”.

 

Bruschke: “Dit jaar hebben we een reductie van 32 procent gerealiseerd, die 50 procent gaan we naar mijn mening het komende jaar ook halen". Bruschke verwacht dat de afspraak over de 50 procent reductie in 2013 niet op korte termijn door het nieuwe kabinet gewijzigd zal worden. Ze baseert dit op de meningen van de grote politieke partijen die volksgezondheid ook hoop op de agenda hebben staan. VVD zet volgens het verkiezingsprogramma in op een reductie van antibioticatoediening en PvdA zegt dat preventieve toediening moet stoppen. Volgens Bruschke is er wel steeds meer druk van sommige kleinere partijen die het antibioticabeleid willen verzwaren, met als achterliggend doel om de intensieve veehouderij in te krimpen.


Het antibioticabeleid van het ministerie van ELI heeft als uiteindelijke doel om resistentievorming bij bacteriën tegen te gaan. “De ESBL producerende bacteriën zijn hierbij de belangrijkste zoals de Gezondheidsraad in haar rapport aangeeft. Dit rapport is voor ons daarom ook leidend in onze beleidsvoering. De ESBL’s hebben daarom onze volle aandacht”, aldus Bruschke. Ze geeft daarbij aan dat de ESBL problematiek niet enkel door de veehouderij wordt veroorzaakt. Ze noemt ook het reisgedrag van mensen en het houden van gezelschapsdieren als factoren die de EBSL’s verspreiden. “Maar er is nog veel onduidelijk over de EBSL’s en we moeten meer inzicht krijgen in welke maatregelen we kunnen inzetten”.

Laatste reacties

 • politiek

  Nederland staat ook ruim aan kop wat betreft het antibiocagebruik in de veehouderij. Het is ook niet voor niets dat de verplichting van vermindering antibioticagebruik opgerekt is van 50 % naar 80 % reductie. Zowel wat ESBL als MRSA is ook duidelijk aangetoond dat dit veel vaker voorkomt in de veedichte gebieden. Niet alleen wordt de veegerelateerde MRSA aangetoond steeds vaker bij de veehouder maar ook bij de mensen die geen directen contacten hebben met de veehouderij. Vooral ook het droogzetten van koeien met de derde en vierde generatie antibiotica roept steeds meer vraagtekens op. Die antibiotica,s zijn voorbestemd voor de humane sector en ze worden steeds vaker ingezet bij het droogzetten van de koeien welke dus geen ziektebestrijding is maar preventief gebruik , wat weer meer ESBL veroorzaakt.

 • jan1

  Beste politiek,
  3e en 4e generatie antibiotica zijn zo niet meer verkrijgbaar. Ze mogen alleen na bacteriologisch onderzoek ingezet worden, waaruit blijkt dat de werking van die middelen positiever werken dan de andere middelen.

 • iptho1

  Beste Jan1, het gaat er niet om of ze niet zomaar verkrijgbaar zijn. Ook na bacteriologisch onderzoek zou men ze niet voor droogzettingsdoeleinden moeten (mogen) gebruiken!
  De koe is nog niet ziek, het wordt uit voorzorg gedaan. Zo zijn alle resistenties ontstaan, medicijnen uit voorzorg, of (humaan) voor het einde van de kuur stoppen met innemen want ik voel me al weer beter.
  Ik ben het eens met politiek, deze 3e en 4e generatie mooi op de planken laten liggen bij de leveranciers / producenten en puur en alleen gebruiken voor de humane geneeskunde anders is het probleem op den duur niet meer te overzien. Hoe sneu ook voor de veehouder, want een mastitis daar zit men niet op te wachten en zeker de koe zelf niet.

 • politiek

  Beste jan1
  U heeft gelijk dat daar regels voor zijn. Het gebruik van de derde en vierde generatie antibiotica in de rundveehouderij is echter vooral stijgende door gebruik van de ,,droogzetters,, met cephalosporinen van de derde en vierde generatie. Mijn inziens worden die antibiotica nog gewoon preventief gebruikt bij dit gebruik. Droogzetters worden immers preventief ingezet. Bacteriologish onderzoek om derde en vierde generatie,s antibiotica preventief in te zetten is wel erg ruimdenkend. Bedoelt is dat onderzoek om antibiotica gericht in te zetten. En wordt dat per koe gedaan dat onderzoek ! , of zomaar eens per jaar voor alle ( meer als 100 ) aanwezige koeien ! . Hoe creatief kan men dus gaan werken ! . In droogzetters mag mijn inziens geen antibiotica zitten van de derde en vierde generatie. Overigens als Nederland erin slaagt om in de jaren tot en met 2013 , 50 % te verminderen van antibiticagebruik t.o.v. 2010 is men weer op het niveau van 1999 en hopenlijk niet langer koploper van antibioticagebruik veehouderij in Europa. Nederland was immers ook zeer ruim koploper !

 • flipsen

  beste politiek
  Het gebruik van de 3de en 4de generatie is na individeel bacteriologish onderzoek en alleen op recept verkrijgbaar (dierenarts)
  Nu even humaan gebruik in de ziekenhuizen
  Ons wordt verteld kuur af maken de geleerden in de ziekenhuizen doen dat dus niet vandaag wel morgen kan het er weer af zijn en de volgen de dag weer er weer terug op om je vervolgens zonder blikken of blozen gewoon naar huis te sturen zonder enige uitleg of wat dan ook

 • politiek

  Beste flipsen.
  Inderdaad mag gebruik 3de en 4de generatie antibiotica alleen nog na bacteriologisch onderzoek en alleen op recept dierenarts. Wordt dat telkemale per koe bepaald en wanneer dan ? Zowel onderzoek alsook recept ?. Niet alle koeien worden gelijktijdig drooggezet ! Doe je dit conform wetgeving/afspraak/doelstelling dan dient er per koe onderzoek gedaan te worden en per koe recept als je gebruik wit maken van generatie 3of 4 antibiotica en indien mogelijk bij een enkel koe noodzakelijk. Anders gewoon geen droogzetters gebruiken of een lagere generatie antibitica dus. Die generatie 3 en 4 is voor de humane zorg. ! . Dierenartsen/boeren die zich lenen voor deze creatieviteit hierin dienen zwaar aangepakt te worden ! .
  Overigens zal ik niet bestrijden dat er in de humane zorg ook nog veel verbeterd moet worden , ook inzake antibiotica , maar dat geeft u geen enkel recht om er ook maar een zooitje van te maken. Het is een flauw en onvolwassen excuus van u. U dient uw verantwoording te nemen.

 • B bob

  Respect Politiek !

 • agratax2

  In de meeste reacties lees ik dat men terughoudend is of zelfs preventief gebruik van antibiotica wil verbieden. Ja in de veehouderij, geen van de schrijvers zal de chirurg verbieden om hem na een operatie preventief te behandelen, zelfs preventief gebruik na de operatie van de lievelingshond of rijpaard zal geen enkele Nederlander afwijzen. Is dit niet net zo schadelijk op termijn als preventief gebruik in de veehouderij??

 • Mozes

  Wat een hoop geklets van mensen die in het geheel niet weten waar het over gaat. De enigste droogzetters met 3e of 4e generatie antibiotica waren de Cobactan DC. Deze droogzetters zijn al een jaar geleden uit de markt gehaald. Al een jaar zijn droogzetters met 3e of 4e generatie antibiotica dus niet meer te krijgen.
  Alleen bij CURATIEF gebruik (dus in geval van ziekte) mag een uitzondering worden gemaakt na bacteriologisch onderzoek waaruit moet blijken dat andere soorten niet werken. Het gaat hier vooral om het antibioticum Enrofloxacine. Het noet dan wel door de dierenarts worden toegediend. In de praktijk komt dit vrijwel niet voor. Mijn eigen dierenarts heeft het nog niet meegemaakt.

  Alles wat hier voor aan elkaar gekletst is is dus gebaseerd op fantasiën.

 • Stefan Jansen

  @Mozes #9: Volgens mij is de droogzetter Virbactan REG NL 101616 nog gewoon te verkrijgen bij uw dierenarts. Dit is een droogzetter voor melkkoeien met een werkzame stof behorend tot de groep cefalosporines dus 3e of 4e generatie AB. U noemt zelf al dat dit alleen na BO en opmaak van en antibiogram door de dierenarts CURATIEF gebruikt mag worden. En is het droogzetten met droogzetters niet bij voorbaat preventief gebruik!

  @Agratax1 #8 Preventief gebruik van AB bij uw lievelingshond lijkt mij niet direct een probleem. Immers ik verwacht niet dat deze aan het einde van zijn leven in de consumptie komt. Mbt u rijpaard durf ik wel te stellen dat die vroeg of laat wel degelijk binnen de (EU) in de voedselketen komen.

 • Mozes

  Stefan Jansen, voor de verspreiding van resistente bacteriën maakt het niets uit of een dier wel of niet in de voedselketen terecht komt.

 • Mozes

  Stefan Jansen, u hebt gelijk dat droogzetters niet per definitie preventief zijn. Het kan ook curatief zijn. Bij preventief gebruik kunnen nooit 3e of 4e generatie antibiotica gebruikt worden. Er moet immers een bacteriologisch onderzoek plus een antibiogram gemaakt worden voordat deze gebruikt mogen worden. Bij preventief gebruik zijn er geen bacteriën aanwezig die onderzocht kunnen worden. Er kan dus nooit aan de eis worden voldaan om deze antibiotica te mogen gebruiken.

 • antibioticasyndicaat

  Beste Mozes,

  Er móet inderdaad van alles, maar er gebeuren in de praktijk helaas nogal andere dingen. het schort nogal aan handhaving, en aan zelfreinigend vermogen.
  Zo worden de laatste nog werkzame antibiotica nog steeds gebruikt, zelfs voor kalkoenen, en dan óók nog eens zonder gevoeligheidsbepaling!:
  ''
  Uit de resultaten blijkt wel dat dierenartsen zorgvuldiger moeten werken. Zo werd van de tien keer dat een derdekeuze middel werd ingezet, maar in één geval voorafgaand aan de toepassing een gevoeligheidsbepaling verricht.
  ''
  NIETS over handhaving of zelfs maar de geringste boete:
  http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=154254&h=%27Antibioticagebruik%20kalkoenen%20aanscherpen%27

  http://www.nieuweoogst.nu/scripts/edoris/edoris.dll?tem=LTO_TEXT_VIEW&doc_id=154354&h=7.000%20rundveehouders%20antibiotica%20niet%20op%20orde

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.